10. decembar 2015.10. dec 2015.
ŠAPČANI MEĐU NAJBOLjIM FIZIČARIMA NA 12. MEĐUNARODNOJ JUNIORSKOJ NAUČNOJ OLIMPIJADI U JUŽNOJ KOREJI

ALEKSANDAR I MARIJA PONOS GRADA

Nekadašnji učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“, a danas Šabačke gimnazije i Matematičke gimnazije u Beogradu, Marija Đorđević i Aleksandar Stanojčić, na 12. Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u južnokorejskom gradu Daeguu osvojili bronzanu i srebrnu medalju.
Srpsku reprezentaciju pored Marije i Aleksandra činili su još i Aleksandar Milivojević, Matematička gimnazija, Beograd, Bogdan Đorđević, Gimnazija „Svetozar Marković“ Niš, Dimitrije Pavlov, OŠ „Anita Bogićević“, Loznica i Igor Pijevac, Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ Novi Sad koji su osvojili dve srebrne i dve bronzane medalje.
Nove medalje šestočlanog tima još jedan su doprinos izuzetnom talentu srpskih fizičara ali i neprekidnom i istrajnom radu profesora fizike koji su omogućili da on dođe do izražaja. Posle ovog uspeha dosadašnji bilans mladih fizičara kada su u pitanju medalje je jedna zlatna, sedamnaest srebrnih i trideset pet bronzanih. Sve ukupno pedeset tri što je više nego odličan pokazatelj svetle budućnosti srpske nauke.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, prošle nedelje priredio je prijem u Gradskoj kući za uspešne mlade Šapčane. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su roditelji i profesori koji su pripremali učenike.
Gradonačelnik Zelenović je istakao da je veoma ponosan na dobru decu koja se sa velikih međunarodnih takmičenja vraćaju sa medaljama i priznanjima. Dodao je da će Grad Šabac uvek stati iza takve dece i pomoći im u njihovom obrazovanju.
- Prošle godine smo imali Milicu i Kristinu, ove godine imamo Mariju i Aleksandra, učenike koji u svetu, svojim uspesima, šire dobar glas o Šapcu. Oni su dokaz da Šabac nije izuzetak, već postaje pravilo da naša deca postižu velika naučna dostignuća. Grad Šabac će i dalje pratiti njihov rad, a pokušaćemo i da unapredimo i više promovišemo nauku u našem gradu. Ova deca treba da budu uzori mlađim generacijama, kao dobri primeri na koje se mogu ugledati. Decu treba da usmeravamo na nauku, kulturu i obrazovanje, kako bi jednog dana bili bolji i samosvesniji ljudi, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Marija i Aleksandar kažu da se vredan rad i upornost isplate, a da su njihove medalje primer za to. Dodaju da je takmičenje bilo teško, ali da su zadovoljni ostvarenim rezultatima. Pored osvojenih odličja, ističu da je druženje i upoznavanje vršnjaka iz drugih zemalja i drugačijih kultura jedno od najvažnijih iskustava.
Goran Stanojević, jedan od profesora koji su pripremali učenike za Internacionalnu naučnu olimpijadu i član gradonačelnikovog tima zadužen za nauku, kaže da su Marija i Aleksandar doneli dve velike nagrade u mali grad kao što je Šabac.
- Oni su pokazali da su među najboljima u svetu iz oblasti nauke. Dokazali su i da posvećenost nekom cilju može da donese velike rezultate. Iza njih stoji dug i naporan rad tokom cele školske godine i letnjeg raspusta, jer su pored gradiva za osnovnu školu, morali da savladaju i srednjoškolsko gradivo. Rad sa ovakvom decom uvek predstavlja privilegiju, kazao je Stanojević.
Učenike su za Internacionalnu naučnu olimpijadu pripremali profesori: Goran Stanojević, fizika, Jelena Palinkaš, biologija, Dragoljub Krilović i Vladimira Hrepić, hemija. Grad Šabac podržao je pripreme i deci platio put na ovo prestižno internacionalno takmičenje.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa