10. decembar 2015.10. dec 2015.
OKONČAN PROJEKAT EU EXCHANGE 4

ŠABAC PRIMER DOBRE PRAKSE

Projekat EU Edžchange 4, program podrške Evropske unije lokalnim samoupravama u Srbiji, zvanično je završen na 43. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština prošle srede u beogradskom „Sava centru“. Na skupu se razgovaralo i o Nacrtu novog zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je za gradonačelnike i predsednika opština neprihvatljiv
Najveće godišnje okupljanje gradonačelnika i predsednika opština organizovano je u beogradskom “Sava centru”, na izbornoj skupštini Stalne konferencije gradova i opština. Delegatima iz 150 lokalnih samouprava, obratila se ministarka Kori Udovički, koja je iznela načelni stav da je gradovima i opštinama potrebno dati veća ovlašćenja, i istakla da u tom procesu postoje problemi, poput otežavajućih propisa i formalnih i neformalnih pritisaka izvršne republičke vlasti. Razvoj lokalne samouprave je, prema njenim rečima, moguć samo uz preuzimanje odgovornosti.
- Bez stvarnog uvođenja u red rada jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, nije moguće urediti ni našu državu. Veoma je važno da takvo mišljenje postane dominantno na nivou republičke vlasti, gde se o lokalnim samoupravama često razmišlja kao o fusnotama, koje nisu važne. Moderna država mora da počiva na dobro uređenoj lokalnoj vlasti. Lokalni nivo je prostor na kom se susreću država i građani, navela je Udovički.
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Devenport, rekao je da je ponosan na saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština tokom projekta EU Edžchange 4, u okviru kog su realizovana 32 programa, vredna četiri i po miliona evra.
- Građani, privrednici i potencijalni investitori sa pravom očekuju da njihove lokalne samouprave budu sposobne da poštuju red i zakon. Gradovi i opštine moraju pružati efikasne javne usluge i biti transparentni, odgovorni i pristupačni. Iz tih razloga je reforma javne uprave na svim nivoima smeštena u središte procesa reformi na kojima insistira Evropska unija, rekao je Devenport.
Učešće Šapca u projektu, i njegov primer emisije municipalnih obveznica, izdvojeno je kao jedno od najuspešnijih i najboljih rešenja tokom trajanja programa. Sa načinom na koji je Šabac posle više od deset godina dobio gradski bazen, učesnici skupštini upoznati su video prezentacijom.
- Stalne konferencije gradova i opština je odličan partner svim lokalnim samoupravama, pa tako i gradu Šapcu. Činjenica da je Evropska Unija stajala iza projekta EU Edžchange 4, i naša uloga u njemu, potvrđuju da zajedno možemo da uradimo mnogo dobrih stvari. Zahvaljujući podršci Evropske unije, Šabac je realizovao puno projekata. Između ostalog, izgrađen je gradski bazen, izmeštena deponija a radimo i na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Maksimalno se trudimo da decentralizujemo upravu, a to je jedna od tekovina Evropske unije, naglasio je Zelenović.
Stalne konferencije gradova i opština trudi se da poboljša položaj lokalnih samouprava, aktivnim učešćem u donošenju zakona i propisa iz ove oblasti, kao i učestvovanjem u različitim projektima, naglasio je predsednik organizacije Zoran Perišić.
- Uz snažnu podršku Stalne konferencije gradova i opština izrađeni su mnogi podzakonski akti koji prate važne propise. U sklopu izrade propisa, Stalne konferencije gradova i opština je u saradnji sa resornim ministarstvima organizovala veliki broj javnih rasprava, na kojima su učestvovali predstavnici gotovo svih gradova i opština u Srbiji, naveo je Perišić.
Posebno interesantna tema na Skupštini Stalne konferencije gradova i opština bila je rasprava o Nacrtu zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji predviđa da umesto 80 odsto poreza na zarade, gradovima i opštinama ostaje svega 50 odsto. Lokalne samouprave u Srbiji bi tako mogle da ostanu bez više od osam milijardi dinara najznačajnijeg izvornog prihoda. Gradonačelnici i predsednici opština smatraju da je ovo neprihvatljiv predlog, koji dodatno centralizuje državu i obesmišljava ideju veće autonomije lokalnih samouprava. Vlada će, ako se ovaj predlog zakona usvoji u Skupštini Republike Srbije, zahvaljujući drastično većim novčanim sredstvima koje će imati na raspolaganju, vršiti raspodelu novca isključivo po sopstvenim aršinima.
- Ovakav predlog predstavlja direktan udar na sve gradove i opštine, a posebno na one koje su u prethodnom periodu uložile značajna sredstva u privlačenje investitora kupovinom zemljišta i radi formiranja industrijskih zona, izgradnjom dodatne infrastrukture, oslobađanjem investitora plaćanja određenih lokalnih taksi i slično, a sve samo sa jednim ciljem: da se poveća zaposlenost građana. Takođe, predlog da se naknada za životnu sredinu integriše u porez na imovinu ne znači ništa drugo do veliko povećanje poreza na imovinu koji plaćaju građani, kroz povećanje poreske stope i ukidanje amortizacije, naglasio je predsednik Stalne konferencije gradova i opština.
Sa Perišićem, koji je ujedno i gradonačelnik Niša, slaže se i gradonačelnik Šapca.
- Smatram da Vlada Republike Srbije na ovaj način sprovodi tihu centralizaciju države, nastoji da zadrži što više novca za sebe, onemogući rad lokalnih samouprava i proglasi ih nesposobnim. Lokalne samouprave koje rade dobro neće biti podstaknute da budu još bolje, niti će rad onih koje lošije funcionišu biti bolji. Činjenica da će se uzeti više novca iz poreza na zarade, koji je izvorni prihod lokalne samouprave, a da će se kroz transfer vratiti manje novca, bez ikakvih kriterijuma, po slobodnoj proceni Vlade, nije dobra praksa ni tekovina Evropske unije. Grad Šabac želi da bude deo evropske zajednice naroda i to u praksi pokazuje. Uveli smo politički instrument kojim decentralizujemo vlast tako što prihod od poreza na imovinu vraćamo u seoske i prigradske mesne zajednice. To je suština decentralizacije i građanske samouprave, da građani sami odlučuju o svojim potrebama i prioritetima. Ako građanima omogućimo istinsku slobodu u odlučivanju, oni postaju odgovorniji prema sebi i svom okruženju i stiču poverenje u institucije. To jeste evropska praksa koju je Šabac uveo i koju promoviše, naglasio je Zelenović.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kaže da su primedbe predstavnika gradova i opština, sa njihove tačke gledišta sasvim opravdane, te predlaže razmatranje ideja koje je u Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava unelo Ministarstvo finansija.
- Ministarstvo finansija je predložilo da se ekološka taksa integriše u porez na imovinu građana, kako bi prihodi lokalnih samouprava bili povećani. Razumemo da se čelni ljudi lokalnih samouprava ne slažu sa ovim predlogom, jer bi on doveo do povećanja obaveza građana, istakla je Udovički.
Kroz četiri dosadašnja programa podrške Evropske unije lokalnim samoupravama, tokom 12 godina uloženo je skoro 30 miliona evra. Predstavnici EU najavili su i novi program, koji će se dominantno odnositi na programsko budžetiranje i upravljanje imovinom lokalnih samouprava, ali i na druge segmente.
Stalna konferencija gradova i opština, shodno jednoglasno usvojenoj odluci svih gradonačelnika i predsednika opština, da Ministarstvo finansija povuče iz javne rasprave Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave, zvanično je obavestila Ministarstvo o ovoj odluci čelnika gradova i opština. „U više navrata smo naglašavali da postojeći Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave nije prihvatljiv za lokalne samouprave, jer se predloženim smanjenjem prihoda od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i zadovoljavanje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje. Gradonačelnici i predsednici opština smatraju da je neophodno izmeniti Nacrt zakona i u dijalogu doći do boljeg zakonskog rešenja, koji bi odgovarao potrebama građana i obezbedio neometano funkcionisanje i dalji razvoj naših gradova i opština“, stoji u saopštenju Stalne konferencije gradova i opština.

M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa