10. decembar 2015.10. dec 2015.
PROSLAVLjEN DAN KARITASA

RAZMENA ISKUSTAVA I IDEJA

U prisustvu zaposlenih i volontera iz svih pet biskupijskih centara, u subotu, 12. decembra, u Novom Sadu obeležen je Dan Karitasa. Na godišnjem skupu razmatrane su aktivnosti koje su obeležile prošlu godinu, a značajno iskustvo ostalim učesnicima preneli su predstavnici šabačkog ogranka poznate humanitarne organizacije.
Nakon prošlogodišnjeg skupa u Šapcu, koji je po prvi put okupio predstavnike svih područnih centara Karitasa u Srbiji, ove godine dan organizacije proslavljen je u Novom Sadu. Uz prisustvo predstavnika Pokrajinske vlade, članova nevladinog sektora i goste iz svih verskih zajednica, razgovaralo se o temama koje su obeležile protekli period.
- Jedna od centralnih tema skupa bila je uloga i reakcija „Karitasa“ tokom poplava koje su pogodile Srbiju prošle godine, kao i periodu koji je usledio nakon nepogode, a koji se odnosio na prikupljanje i raspodelu pomoći unesrećenima. Važna tema sastanka bila je i ovogodišnja migrantska kriza, u čijem rešavanju volonteri i zaposleni u „Karitasu“ aktivno učestvuju. Akcenat je stavljen i na socijalno preduzetništvo, temu u kojoj šabački ogranak „Karitasa“ ima prilično iskustva, kaže Miroljub Nikolić, direktor „Karitas Šabac“.
Šabački “Karitas” bio je veoma angažovan na prikupljanju i distribuciji pomoći nakon prošlogodišnjih poplava. Uz pomoć grada i republike, inicirali su otvaranje Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama i proširili sistem usluga pomoći u kući. Rad šabačkog Karitasa u 2015. godini obeležilo je još nekoliko značajnih stvari.
- U 2015. godini pokrenuli smo uslugu pomoć u kući i na teritoriji Opštine Bogatić, gde imamo veoma dobru saradnju sa predstavnicima opštine. Razvijali smo i naš segment socijalnog preduzetništva, unapređenjem usluga u servisima za pranje veša i hemijskog čišćenja. Ove organizacije uspešno posluju, proširili smo delatnost tako da veći broj ljudi koji inače ne mogu da plate, budu u prilici da besplatno koriste ove usluge. Razvijamo i segment socijalne poljoprivrede, kroz obuke, ali i praktičnu primenu, zasadima šljivika i uzgojem jagoda kroz projekat „Zasad za budućnost“, dodaje naš sagovornik.
Pohvale za uspešno realizovane projekte u šabački “Karitas” stigle su iz Ministartva rada i socijalne politike i Ministarstva zdravlja, kao i od šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta. Želja rukovodstva šabačkog ogranka ove humanitarne organizacije je da svi pokrenuti programi budu održivi i u narednom periodu, i da, kao i do sada, pomoć stiže do onih kojima je najpotrebnija.



M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa