Инфо

Берза

  • aero 1.122 ▲ 0,09%
  • impl 3.002 ▲ 0,07%
  • kmbn 2.187 ▲ 0,46%
  • kmbnpb 699 ▲ 2,64%
  • lklg 900 ▼ -0,11%
  • mtlc 2.018 ▲ 0,40%
  • niis 684 ⚫ 0,00%
  • sjpt 149 ▲ 4,93%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
(10. децембар 2015.)
Министарства пољопривреде и заштите животне средине

Подстицаји у сточарству остају непромењени

Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине састали су прошлог четвртка на хитан захтев Удружења произвођача млека Србије, како би разговарали на тему премирања млека, подстицаја у сточарству и нетачној информацији која је узнемирила сточаре, да ће премије за млеко бити укинуте.
- На терену се пронела информација, тачније дезинформација, да ће премија за млеко, која износи 7 динара, бити укинута. Она неће бити укинута. У изменама и допунама Закона о подстицајима, стоји да ће она бити до 7 динара и неће бити смањивана. Свесни смо да постоји криза у млекарском сектору, да чак и на нивоу Европске уније постоји много проблема, а наш задатак је да наше произвођаче заштитимо на све могуће, законом дефинисане начине- изјавио је помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Ненад Катанић.
Он је истакао да је важно што ово репрезентативно удружење препознаје хитност доношења одлука и успостављање новог система премирања млека, а то је плаћање по квалитету. Катанић је казао да је удружење на састанку предложило низ контруктивних предлога који ће се узети у разматрање и изменама и допунама Закона о подстицајима настојаће се да буду решени.
Председник Удружења произвођача млека Србије Љубиша Јовановић рекао је да су данас добили уверавање Министарства да се аграрни буџет неће мењати, као и да се премије за млеко неће мењати.
- Спремни смо да подржимо одлуку која ће реконструисати систем подстицаја. Желимо да премија за млеко остане минимално седам динара за млеко екстра класе, и предлажемо да она буде повећана и на осам и девет динара, али такође предлажемо да се млеко које није у класи квалитета, не премира- нагласио је Јовановић.
Тиме би се, како је рекао, исправила неправда која иде на штету оних фармера у Србији којих је око 50 посто, који перманентно улажу и инвестирају у своју производњу и квалитет муже, а обесхрабрили они који то не чине.
Произвођач млека из Петровца на Млави, Јоле Обрадовић, који улаже у своју производњу и настоји да је побољша, изјавио је да би требало да се премије за млеко исплаћују по квалитету, јер „само тако можемо имати квалитетно млеко и за наше потребе као и за извоз“, као и да би то био подстрек да наставе да се и даље успешно баве овом производњом.
(Интернет презентација Министар&

Најновији број

17. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa