15. jul 2010.15. jul 2010.
GENERAL MILOŠ ĐOŠAN, AUTOR KNjIGE “OD NATO AGRESIJE DO HAŠKOG TRIBUNALA“

GINULI SMO I OD ŠIŠTARSKOG METKA

Kada su pušteni šiptarski teroristi, predstavnici šiptarskih vlasti u Prištini, nisu imali nikakvog razloga ni motiva da menjaju zarobljenike. Danas su ljudski organi veoma tražena roba, a šiptari su poznati kao vešti trgovci, poručuje general Đošan
Ko ste Vi gospodine generale? Kada i kako ste zaslužili najviši vojnički čin? Ko Vam ga je uručio?
- Rođen sam 28. februara 1949. godine u selu Bistrica, opština Žepče u bivšoj Bosni i Hercegovini. Gimnaziju sam završio u Zavidovićima, Vazduhoplovno-tehničku vojnu akademiju u Rajlovcu, a zatim sve vojne škole, računajući i Školu nacionalne odbrane. Službovao sam u Karlovcu, Cerklju, Obrenovcu, Prištini, Kninu, Banja Luci, Đakovici, Nišu i na kraju u Beogradu. Obavljao sam sve vojne dužnosti u raketnim jedinicama protivvazdušne odbrane, od komandira voda do komandanta brigade i glavnog inspektora VJ za jedinice PVO. U ratovima na teritoriji bivše SFRJ, obavljao sam dužnosti komandanta brigade što mi je omogućilo da pišem istinu iz prvih borbenih redova. U čin generala unapređen sam 31.12.2000. godine, Ukazom Predsednika SRJ dr Vojislava Koštunice.
Zašto ste se odlučili da napišete knjigu o događajima s kraja Vaše vojničke karijere?
Želim da od zaborava otrgnem sve one ljude iz jedinice koji su položili svoje živote. Da ih ima ko spomenuti i kada njihovi najmiliji više ne budu živi. Nažalost, u mojoj jedinici je poginulo najviše mladih vojnika, koji su ostavili ucveljene roditelje. S druge strane, želim ostaviti svedočanstvo o jednom teškom i veoma surovom vremenu. Jer, ako ne pišemo mi koji smo učesnici, pisaće oni koji nisu. Pisaće onako kako im se plati, ili kako im gazde narede. To se nažalost već dešava. Zbog toga neznanja, naš narod, čini mi se, ćutke prelazi preko odluka zloglasnog Haškog tribunala.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa