10. decembar 2015.10. dec 2015.
SLUŽBA HITNE MEDICINSKE POMOĆI ODRŽALA PREDAVANjE U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“ NA LETNjIKOVCU

ZNANjEM DO PREVENCIJE

Tokom četrdesetpetominutnog interaktivnog druženja učenici od prvog do četvrtog razreda prošlog četvrtka imali priliku da se upoznaju sa radom jedne od najvitalnijih službi šabačkog Doma zdravlja, kao i osnovnim saobraćajnim pravilima
Ilustrativnim prezentacijama, razgovorom i praktičnim vežbama lekari i tehničari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Šabac prošlog četvrtka u OŠ „Stojan Novaković“ predstavili rad svoje službe. Učenici od prvog do četvrtog razreda istovremeno su imali priliku da pokažu svoje znanje kada su u pitanju osnovna saobraćajna pravila ali i da saznaju nešto novo.
- Pričali smo sa našim malim sugrađanima i mislim da smo uspeli da im se približimo i da im objasnimo kolike i kakve ih opasnosti očekuju kao učesnike u saobraćaju, da ih oslobodimo straha od naših sirena kada ih čuju u gradu, i od nas i predstavimo se kao obični ljudi koji rade neobičan posao. Iznenađen sam njihovim znanjem - rekao je Živoslav Nikolić, glavni tehničar SHMP.
Učestvujući u saobraćaju kao pešaci, biciklisti ili suvozači, deca su izložena povredama kako zbog sopstvene tako i zbog roditeljske nepažnje.
- Od želje da sede na prednjem sedištu, što ne bi nikako smeli do dvanaeste godine, pa do toga da pretrčavaju ulicu, moguće najčešće povrede su prelomi i unutrašnje povrede. Svakako povrede koje njihov život promene iz korena - istakao je Nikolić.
Zajednička akcija Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Šabac i Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja prva je u nizu. Edukacija učenika o saobraćajnim pravilima i pružanju prve pomoći nastaviće se i u ostalim školama na teritoriji grada Šapca. Priliku da se druže sa članovima Službe hitne medicinske pomoći na proleće će imati i učenici od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci.
- Ovim predavanjem smo hteli da predstavimo, pre svega deci, na koji način da se zaštite u saobraćaju, a i roditeljima da pokažemo na koji način da ih zaštite. Deci smo hteli da pokažemo i šta je to Hitna pomoć i uopšte koja je uloga Hitne pomoći ako dođe do saobraćajne nesreće, da se ne plaše kad čuju sirene kola Hitne pomoći, lekara i da počnu da učestvuju sa nama. Mislim da smo na ovaj način uspeli da im dočaramo koliko je bitno da vode računa o sebi, o svom zdravlju u saobraćaju. Bili su sjajni tako da mislim da smo uspeli u tome i nadam se da ćemo se i u nekim narednim predavanjima družiti sa fenomenalnom decom - izjavila je dr Ivana Kosanić, lekar SHMP.
Po rečima zamenika gradonačelnika Nemanje Pajića, predsednika Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada Šapca, aktivnost Službe hitne medicinske pomoći u potpunosti se uklapa u sve preventivne aktivnosti Saveta.
- Rekao bih, po reakciji dece, da im je bilo zanimljivo. Upoznali su Hitnu pomoć izbliza. Osim toga, lekari i tehničari su ih na veoma lep i edukativan način podsetili kako da se ponašaju u saobraćaju kako bi bili bezbedni, ali im i objasnili šta treba uraditi ukoliko se nešto dogodi. Ovo je, pre svega, veoma korisno podsećanje na ulogu svih učesnika u saobraćaju u očuvanju bezbednosti i zato naš gradski Savet podržava akcije Doma zdravlja, smatrajući ih veoma važnim - naglasio je Pajić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa