17. decembar 2015.17. dec 2015.
IZABRANI PROJEKTI U PROGRAMU PARTICIPATIVNOG BUDžETIRANjA

ISPOŠTOVANE ŽELjE GRAĐANA

U saradnji grada Šapca, mreže BIRN i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, za narednih 12 meseci planirana su budžetska izdvajanja za projekte koje su osmislili građani, čime Šabac postaje jedna od retkih lokalnih samouprava u kojima stanovnici direktno odlučuju o tome na šta će deo njihovog novca biti utrošen
Građani, privrednici i predstavnici nevladinog sektora pre skupštinskog izjašnjavanja upoznati su sa planiranim budžetom grada Šapca za narednu godinu. Centralno mesto tokom javne rasprave prošle srede u Kulturnom centru zauzelo je prezentovanje projekta participativnog budžetiranja, koji je podrazumevao izjašnjavanje o tome na šta će se utrošiti deo novčanih sredstava grada u idućoj godini. Između deset ponuđenih predloga, 460 Šapčana odlučilo se za tri projekta, čija vrednost iznosi 10 miliona dinara.
- Najviše glasova osvojio je projekat „Postavljanje česmi na javnim mestima“, sa 96 glasova. Pored toga, biće finansirani i projekti uređenja staza u parku kod Sokolane i postavljanja podloge kod tobogana i ljuljaški, kao i izgradnja dečjih igrališta u seoskim mesnim zajednicama, rekla je Marija Knežević, predsednica gradske Komisije za participativno budžetiranje.
Grad se trudi da motiviše ljude da direktno učestvuju u procesima odlučivanja, naglasio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prilikom javne rasprave o budžetu za 2016. godinu.
- Ponosan sam na to što smo se kao grad uključili u akciju koju su organizovali BIRN i NALED. Činjenica je da smo u Šapcu odmakli u odnosu na druge lokalne samouprave u Srbiji, tako što smo sav porez na imovinu koji se sakupi u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama, ostavili na korišćenje meštanima. Želimo da svi predlozi budu ostvareni, jer nije reč o obimnim i skupim projektima, a uticaće pozitivno na kvalitet života naših građana, rekao je gradonačelnik Šapca.
Predstavnici BIRNA, partnera u projektu, zadovoljni su brojem građana koji su popunili anketni listić i odlučili na šta će se trošiti deo gradskog budžeta.
- Šabac je jedna od retkih sredina u kojima su građani mogli da odrede šta žele da bude urađeno. Nadam se da će ovaj projekat postati održiv u narednom periodu, odnosno da će ga Gradska uprava sprovoditi samostalno, navela je Kalina Simić, koordinator programa participativnog budžetiranja.
Gradonačelnik Šapca najavljuje da će i ostali predlozi sa anketnog listića biti realizovani.
- U opštem interesu je da svi predlozi o kojima su se građani izjašnjavali budu urađeni. Sredstva u budžetu su opredeljena za te namene. Šabac će naredne godine biti još lepši grad, i ubeđen sam da u saradnji sa građanima možemo naš grad da učinimo još lepšim mestom za život, rekao je Zelenović.
PARTNERI NA PROJEKTU
Javnu raspravu o budžetu, kao i čitav projekat participativnog budžetiranja, zajedno su organizovali grad Šabac, BIRN i NALED. Projekat su finansijski podržali Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa