17. decembar 2015.17. dec 2015.
USVOJEN BUDžET GRADA ZA 2016. GODINU

BEZ DODATNOG ZADUŽIVANjA

Izglasani rebalans budžeta za ovu i budžet za 2016. godinu. Nije dobijeno 200 miliona dinara od Države koji su planirani u julu. Neće biti zaduživanja grada. Usvojeni i programi poslovanja javnih preduzeća
Prošlog petka održana je najvažnija sednica Skupštine grada, na kojoj je usvojen rebalans budžeta za ovu i budžet za narednu godinu. Pored toga, na dnevnom redu se našlo još desetak tačaka. Između ostalog, data je saglasnost i na programe poslovanja gradskih javnih preduzeća. Većinom glasova odbornika podržan je lokalni akcioni plan zapošljavanja, kao i lokalni akcioni plan za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.
Rebalans budžeta grada urađen je drugi put. Kako je navela načelnica odeljenja finansija u Gradskoj upravi, Marijana Kostadinović, ovaj rebalans je urađen iz razloga što su ostvareni prihodi za 200 miliona dinara manji u odnosu na rebalans koji je urađen u julu.
-Tih 200 miliona dinara su sredstva koja smo planirali da ćemo dobiti iz republičkog budžeta, 60 miliona za naknadu šteta od elementarnih nepogoda iz 2014. godine i 130 miliona dinara od Fonda za razvoj koje potražujemo po ugovornoj obavezi koju Ministarstvo ima prema nama. Ipak, ostvareni prihodi u ovoj godini će biti veći od onih prvobitno planiranih. To znači da smo iz sopstvenih prihoda uspeli da nadoknadimo neku razliku. Ono što nismo dobili od Republike su objektivni razlozi na koje nismo mogli da utičemo. Morali smo da usaglasimo i rashodnu stranu u skladu sa tim, tako da je rebalans urađen na 3,174 milijarde dinara i u ravnoteži je kao i svih prethodnih godina, obrazložila je Marijana Kostadinović.
Slaviša Kostadinović iz Jedinstvene Srbije izneo je primedbu da je povećanje prihoda ostvareno povećanjem taksi i nameta, a ne radnih mesta.
Vladimir Trifunović, odbornik Socijalističke partije Srbije, kritikovao je što su povećana izdvajanja za odbornike i reprezentacije, a smanjena za stipendije.
-Priča grada se svodi na maglu, marketinške trikove, preraspodelu sredstava. Realno imamo precrtavanje saobraćajnica i doček Nove godine u “Tržnici”, što još nije viđeno, rekao je Milan Čičulić samostalni odbornik.
Blaža Knežević, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, smatra da je Šabac poseban po tome što je imao dva rebalansa budžeta.
-Dok Vlada Republike Srbije nema rebalans budžeta prvi put u nekoliko decenija, grad Šabac ima dva, što dovoljno govori o stanju finansija u gradu. Šabac je zaduživan godinama i to sada izgleda ovako. Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će u Šabac doći jedna velika investicija. SNS će u narednom periodu podržati da se dovode velike strane investicije i da se budžet grada puni iz realnih izvora, od poreza i doprinosa na novozaposlene radnike, rekao je Knežević.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović odbio je na optužbe o prezaduženosti uz obrazloženje da grad ima prostora da se zaduži milijardu dinara ali da to nije uradio ni prošle ni ove godine. Zelenović je naveo da bi voleo da se Država izbori sa svojim finansijama, kao što to Šabac radi sa svojim.
-Trenutno zaduženje grada je 550 miliona dinara, od toga je 160 miliona poslovnim bankama, a 400 miliona za municipalne obveznice, koje dospevaju na plaćanje 2017. godine. Sada se nalazimo u grejs periodu, objasnio je gradonačelnik.
Ukupni prihodi budžeta grada Šapca za 2016. godinu su planirani u iznosu od 3.305.334.232. dinara. Planirani rashodi su usklađeni sa prihodima. Za finansiranje javnih službi raspoređuje se 1.749.256.000 dinara, a za finansiranje rashoda i izdataka za investiciona ulaganja u objekte komunalne infrastrukture i opštu komunalnu potrošnju 1.121.755.000 dinara. Ostala sredstva izdvajaju se u tekuću i stalnu budžetsku rezervu.
-Budžet za narednu godinu je u, odprilike, istom iznosu kao i za ovu, ali beleži povećanje jer smo u 2015. imali 400 miliona dinara od emitovanih obveznica za izgradnju bazena. Nema planiranog zaduživanja po bilo kom osnovu. Mislimo da je plan budžeta urađen dosta realno, na bazi ostvarenja prihoda u ovoj godini i plana za narednu. Tu pre svega mislim na 400 miliona planiranih od prodaje imovine kojom grad raspolaže, 370 miliona od naknade za uređenje građevinskog zemljišta i 400 miliona dinara od poreza na imovinu. Najveći prihod u strukturi je i dalje porez na zarade koji smo planirali u visini od 200 miliona dinara više nego za ovu godinu, pod uslovom da ne dođe do promene zakonskih propisa, navela je Marijana Kostadinović.
Opozicija je kritikovala iznose davanja za troškove reprezentacije, prijeme delegacija i nevladine organizacije. Vladimir Trifunović iz SPS je prokomentarisao da nema mera štednji ni kontrole troškova. Began Cicvarić iz SNS smatra da je budžet pokazao da se skoro nikakva briga ne vodi o manjinama. Naveo je da se izdvaja samo 300.000 dinara za Rome, ali da nisu samo oni manjina u Šapcu.
Odbornici vladajuće većine pohvalili su davanja za seske mesne zajednice , kao i povećanje budžeta za poljoprivredu.
Negovan Stanarčić iz odborničke grupe Pobeda za Šabac je imao prigovor što se otkup zemlje za grobna mesta smatra kapitalnom investicijom.
Gradonačelnik se po usvajanju budžeta zahvalio svim odbornicima koji su podržali budžet grada. Istakao je da će više novca biti odvojeno izradu dokumentacije za projekte, koja je neophodna da bi grad bio interesantniji partner Evropskoj uniji.
-Imao više novca za socijalnu zaštitu, obrazovanje, kulturu, zdravlje. Trudićemo se da Šabac bude jedno pristojno mesto za život. Verujem da je to moguće sa onoliko novca koliko imamo i ne možemo trošiti više od toga, rekao je gradonačelnik i napomenuo da se ni u 2016. godini neće zaduživati.
Svi direktori javnih preduzeća kratko su obrazložili svoje programe poslovanja. Opozicija je to pohvalila, ali su imali primedbu zbog toga što odbornici o devet preduzeća mogu da pričaju samo tri minuta. Pri tom su prigovorili i da je malo novca predviđeno za JP “Sportski centar”, čiji rad su podržali.
Odbornici su usvojili i predlog odluke o taksi prevozu na teritoriji grada. Većinom glasova izglasani su predlozi odluka o sprovođenju javnih konkursa za direktore JUP “Plan” i JKP “Toplana Šabac”. Odbornici su dali saglasnost JKP Regionalna deponija “Srem – Mačva” na raspodelu dobiti iz 2014. godine. Prihvaćen je i projekat “Podrška poboljšanja uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara”. Takođe su usvojene i neke urbanističke odluke.
TuŽiti drŽavu, ili ne
G radonačelnik Nebojša Zelenović je još jednom istakao da ne odustaje od 200 miliona dinara koje Šapcu duguje Država. Rekao je da će se sa zemenikom Nemanjom Pajićem dogovorite da li će podneti tužbu, ali da ne bi voleo da tuži svoju Državu.
-Voleo bih da država svoje obaveze koje ima prema nama ispuni. Zaista ne bih voleo da pribegnemo tužbi, ali ako ne dobijemo novac za koji imamo potpisan ugovor, mislim da ćemo morati to da uradimo, rekao je gradonačelnik.
Ukupni prihodi budžeta grada Šapca za 2016. godinu su planirani u iznosu od 3.305.334.232. dinara. Planirani rashodi su usklađeni sa prihodima. Za finansiranje javnih službi raspoređuje se 1.749.256.000 dinara, a za finansiranje rashoda i izdataka za investicona ulaganja u objekte komunalne infrastrukture i opštu komunalnu potrošnju 1.121.755.000 dinara. Ostala sredstva izdvajaju se u tekuću i stalnu budžetsku rezervu.

Dok Vlada Republike Srbije nema rebalans budžeta prvi put u nekoliko decenija, grad Šabac ima dva, što dovoljno govori o stanju finansija u gradu. Šabac je zaduživan godinama i to sada izgleda ovako - smatra šef odborničke grupe SNS Blaža Knežević.
Grad ima prostora da se zaduži milijardu dinara ali da to nije uradio ni prošle ni ove godine. Voleo bih da se Država izbori sa svojim finansijama, kao što to Šabac radi sa svojim - odbija optužbe gradonačelnik i tvrdi da se Grad u 2016. neće zaduživati.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa