17. decembar 2015.17. dec 2015.
PROMOCIJA ROMANA “GORA PREOBRAŽENjA”

O VEČITOJ SAVESTI SRPSKOG NARODA

U ponedeljak, u Šabačkom pozorištu, u organizaciji Izdavačke kuće “Glas crkve”, promovisan je roman “Gora Preobraženja” Ljiljane Habjanović Đurović.
- Svaka generacija mora imati svoj prevod Biblije i svog Svetog Savu. Sa gorostasima pisane reči - Domentijanom, Teodosijem, Milošem Crnjanskim i vladikom Nikolajem, koji su pisali o Svetom Savi, rame uz rame stoji Ljiljana Habjanović Đurović. Njena knjiga je monaška. Ostaće svedočanstvo u ovom vremenu nevremena, koje je imalo patrijarha koji je bio čudo duhovno, da Sveti Sava nije silazio sa Gore Preobraženja, da ju je nosio gde god je išao, rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković.
Autorka je tri godine pisala roman o “večitoj savesti srpskog naroda”, a ideju je dobila kada Ga je sanjala pre nekoliko godina na Savindan. Tada je znala da mora da napiše knjigu o Njemu, “ne zbog Njega, nego zbog nas”.
- O Svetom Savi je mnogo pisano, a ja sam htela da napišem drugačiju knjigu, u kojoj će On biti živ i stvaran, a ono što mu daje život, kao i svima nama, jeste Hristos. Htela sam da napišem monašku knjigu, Savu koji je oduvek bio monah, jer drugačije nije mogao da ostvari sve što jeste i da ostane u sećanju svog naroda kao jedinstvena ličnost. Kad postanemo svesni ko je bio Sveti Sava i nasleđa koje nam je ostavio, prestaćemo da lutamo i moći ćemo da krenemo uz Goru Preobraženja, rekla je autorka.
Promociju sedmog romana iz duhovnog ciklusa jedne od najčitanijih srpskih književnica, upotpunila je flautistkinja Jana Ilić, uz klavirsku pratnju Miloša Milutinovića.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa