17. decembar 2015.17. dec 2015.
NOVOIZABRANI PREDSEDNIK ODBORA OBRAZOVANjA SAMOSTALNOG SINDIKATA

BORBA SE NASTAVLjA

Najave povećanja plata od četiri odsto prosvetnim radnicima od 1. januara 2016. godine „ne piju vodu“. Pored prava na jubilarne nagrade, zahteva se realizacija jednokratnih poput Novogodišnje, Svetosavske ili Vidovdanske
Na konstitutivnoj sednici Okružnog odbora obrazovanja, koji pokriva teritoriju Šapca, Vladimiraca, Koceljeve i Bogatića, održanoj prošlog utorka, 15. decembra, novoizabrani predstavnici sindikalnih organizacija za predsednika su izabrali Dragana Mitrića. Dosadašnjem vršiocu dužnosti, na koju je stupio pre godiinu i po dana po ostavci svog prethodnika, jednoglasno je potvrđena funkcija i to zahvaljujući njegovom predanom angažovanju na borbi za sindikalna prava zaposlenih u prosveti.
- Odluka Odbora je jedna vrsta priznanja za moj dosadašnji rad ali isto tako i još veća odgovornost za mene. Nastojaću da u narednom periodu ispunim njihova očekivanja koja imaju kada je u pitanju prosveta - obećao je Mitrić, inače član i Republičkog odbora obrazovanja u Beogradu i Veća Saveza sindikata u Šapcu.
Nedavna odluka Vlade da se isplati po sedam hiljada dinara jednokratne pomoći prosvetarima po Mitrićevim rečima i dalje je sramna s obzirom na činjenicu da su smanjenjem plata uskraćeni za mnogo više. Istog mišljenja prosvetari su i po pitanju obećanog povećanja od četiri odsto od prvog januara naredne godine.
- Nezadovoljni smo i smatramo da je to bila jedna potcenjivačka ponuda. To nije faktički ni deset odsto onoga što su nam odbili u toku školske godine. Profesori su imali u toku cele te godine odbitka skoro sedamdeset sedam, osamdeset hiljada dinara. Povećanje od četiri odsto, koja iznose od hiljadu i dvesta do hiljadu i sedamsto, dve hiljade, „ne pije vodu“. Nastavljamo borbu. Po posebnom kolektivnom ugovoru potpisanom prošle godine kao esnaf imamo pravo ne samo na jubilarne, vezane za radni staž, nego i za jednokratne nagrade poput Novogodišnje, Svetosavske ili Vidovdanske. Bili bi zadovoljni, s obzirom na krizu, kada bi ta nagrada iznosila makar sedam hiljada dinara. Sa onih prethodnih sedam to bi bilo četrnaest, tj. nešto malo preko sto evra. Na taj način bi ublažili sve što nam je oduzeto. Pre neki dan smo podneli zahtev predsedniku Vlade jer smatramo da on o svemu odlučuje. Videćemo koliko oni imaju volje da sednu sa nama i porazgovaraju - ističe Mitrić.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa