17. decembar 2015.17. dec 2015.
ZA VIKEND U MUZIČKOJ ŠKOLI „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“

PRAZNIK GITARE

Prvi tematski festival i takmičenje klasične gitare „CLASSIC ART“ okupiće preko sedamdeset takmičara iz Srbije, BiH, Velike Britanije. Prateći program koncerti eminentnih muzičara klasične muzike u Velikoj sali Kulturnog centra
Jedinstven tematski festival i takmičenje gitare „CLASSIC ART“ održaće se od 26. do 27. decembra u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ sa počekom od devet časova. Preko sedamdeset takmičara iz Srbije, BiH i Velike Britanije pokazaće svoje umeće kada je u pitanju klasična gitara. Tokom dvodnevnog takmičarskog nadmetanja žiri u sastavu prof. Marco Battaglia, Milano, Italija, prof. Vera Ogrizović, Fakultet muzičke umetnosti Beograd, prof. Zoran Krajišnik, Akademija umetnosti Novi Sad, prof. Marko Erdevički, Bergen kulturskole, Norveška, i prof. Miloš Janjić, Fakultet umetnosti Niš, Akademija umetnosti „Slobomir“, propratiće sve nastupe u tri kategorije Osnovne muzičke škole, dve Srednje muzičke škole, i tri kategorije studenata.
- Takmičenje je osmišljeno sa namerom da na jedan potpuno drugačiji i kreativan način predstavi klasičnu gitaru, kompozitore i njihova dela. Festival će svake godine biti posvećen određenoj temi. Ove godine to će biti kompozitori iz prve polovine 19. veka, tzv. „Zlatnog doba gitare“, uključujući kompozitore Djulijanija, Sora, Aguada, Karulija, Karkasija, Kostea, Merca i druge - rekao je prof. Stevan Jović, rukovodilac Festivala.
Svi učesnici takmičenja dobiće diplome, a tri laureata, odnosno najuspešija takmičara u osnovnoj, srednjoj i studentskoj kategoriji, robne nagrade. Za najbolje izvođenje dela kompozitora prve polovine 19. veka predviđena je specijalna nagrada „Marko Erdevički“ koja podrazumeva put, sedmodnevni boravak i stručno usavršavanje sa profesorom Markom Erdevičkim u Norveškoj.
Šapčani će, pored takmičenja klasičnih gitarista, imati priliku da pogledaju i koncerte muzičara klasične muzike. Tako će u subotu, 26. decembra, sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra, nastupiti duo gitara/klarinet iz Srbije Zoran Krajišnik i Aleksandar Tasić, a u nedelju, 27. decembra, u isto vreme i na istom mestu svoje umeće pokazaće Stevan Jović (Srbija), Marko Erdevički (Srbija/Norveška) i Marco Battaglia (Italija).
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa