17. decembar 2015.17. dec 2015.
Najgore mesto na kom možete držati svoj pametni telefon

NIKAKO U DžEP

Vlasnici pametnih telefona nikako ne bi trebalo da drže svoje uređaje u džepu, tvrdi nemačko udruženje potrošača.
To je zato jer su litijum-jonske baterije kakve se nalaze u većini pametnih telefona osetljive na toplotu. Temperatura veća od 35 stepeni može znatno da skrati njihov vek trajanja, jer se pametni telefoni hlade cirkulacijom vazduha, piše Jutarnji list.
Slično važi i za prenosive kompjutere, koji se mogu pregrejati bez dovoda hladnog vazduha u kućište. Zato laptopove baš i nije pametno koristiti držeći ih u krilu. Pored toga, sve uređaje s litijum-jonskim baterijama treba držati podalje od radijatora i drugih izvora toplote.
Osim toga, dokazano je da pregrejavanje mobilnog telefona u džepu stvara toplotu koja zagreva testise kod muškaraca, što potencijalno može da uzrokuje neplodnost. Takođe, prema nekim istraživanjima, elektomagnetski talasi koje emituju mobilni telefoni smanjuju pokretljivost spermatozoida do 10 odsto.
Da bi se izbegle štetne posledice po zdravlje, mobilni telefon za početak treba držati što dalje od tela. Kad se krećete, stavite ga u ruksak, a na stolu ga držite što dalje od sebe. Takođe, ako mobilni ne koristite u određenim periodima, najbolje je da ga isključite.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa