Инфо

Берза

  • aero 1.687 ▲ 0,24%
  • alfa 33.600 ⚫ -0,00%
  • dinnpb 3.480 ⚫ 0,00%
  • epen 14.000 ▲ 4,46%
  • fito 2.800 ⚫ 0,00%
  • gfom 148 ⚫ 0,00%
  • irtl 560 ⚫ 0,00%
  • kmbn 1.900 ▲ 0,80%
  • mtlc 2.037 ▲ 1,85%
  • niis 688 ▲ 1,18%
  • rmks 1.570 ▲ 4,53%
  • rso1491 141,90 ▲ 0,54%
  • rvst 1.950 ⚫ 0,00%
  • sjpt 140 ▲ 3,70%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
  • vzas 80 ⚫ 0,00%
(17. децембар 2015.)
НИКОЛА ЈОЛДИЋ, КАРВИНГ МАЈСТОР

ГАСТРОНОМАД ИЗ ШЕВАРИЦА

Освајањем другог места на недавно одржаном 10. Сајму етно хране и пића у Београду, потврдио квалитет свога рада за који је, како и сам каже, потребно свакодневно усавршавање
Кување је заволео још као дете правећи колачиће од блата, а затим као старији, силом прилика, спремајући ручак за брата и себе. Судбински или не живот Николу Јолдића Јола из Шеварица навео је на пут кулинарства у коме ужива данас спремајући сопствене рецептуре, усавршавајући знање на смеру гастрономије Природно-математичког факултета у Новом Саду, али га и преносећи на млађе генерације као професор теоретске и практичне наставе у Мачванској средњој школи у Богатићу. Пре четири године жељан знања али и испољавања своје уметничке стране када је у питању резбарење воћа посветио се и карвингу. Колико му све то добро иде сведоче бројне медаље на различитим такмичењима као и друго место освојено на недавном такмичењу у карвингу одржаном на десетом Сајму етно хране и пића у Београду.
- Представио сам се са класичном композицијом која је подразумевала израду цветова у бундевама. Као и претходних година била је јака конкуренција. Оцењивала се дубина и лепота рада. Највећа подршка у свему ми је девојка Тамара Лукић - каже Никола који је на овом такмичењу претходних година забележио успех у виду две сребрне и једне бронзане медаље.
Поред карвинга само га једна ствари још више привлачи а то је припрема хране на модернији начин.
- Волим да уносим неке трендове по питању сервирања хране на тањиру. То је известан вид артристике на тањиру.
Своје кулинарско умеће, како по питању сланих, тако и слатких јела, презентовао је чак и странцима који су се између осталог одушевили његовим равиолима пуњеним морским плодовима.
Знање, као и колеге Алберт Панић, Иван Ђукић, Анђелка Поповић, Марко Жунић и Видојка Вукомановић, несебично преноси на ученике који упијају сваки тренутак проведен како на теоријској тако и на практичној настави.
Најпоноснији је на успех својих ученика у мају ове године на Републичком такмичењу у Крагујевцу. Иван Павловић и Кристина Николић том приликом освојили су друго и треће место што је на неки начин био и историјски тренутак за школу која се међу четрдесет школа из Србије нашла у самом врху.
Учећи друге ономе што и сам практикује у свом животу Никола на најбољи могући начин показује да се у животу све може постићи уз мало воље, упорности и непрекидног рада и усавршавања. Циљ му је да после мастер студија на одсеку гастрономије ПМФ у Новом Саду крене корак даље и докторира.
Граница, када је у питању учење, усавршавање и такмичења, за Николу Јолдића не постоји. Са колегом Сашом Малешем највероватније ће представљати Србију на неким такмичењима у карвингу у Аустрији наредне године, а већ у јануару очекује га такмичење из гастрономије у Турској. Из приложеног верујемо да ће се вратити овенчан медаљама.
О. Гавриловић

Најновији број

13. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa