17. decembar 2015.17. dec 2015.
NIKOLA JOLDIĆ, KARVING MAJSTOR

GASTRONOMAD IZ ŠEVARICA

Osvajanjem drugog mesta na nedavno održanom 10. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, potvrdio kvalitet svoga rada za koji je, kako i sam kaže, potrebno svakodnevno usavršavanje
Kuvanje je zavoleo još kao dete praveći kolačiće od blata, a zatim kao stariji, silom prilika, spremajući ručak za brata i sebe. Sudbinski ili ne život Nikolu Joldića Jola iz Ševarica naveo je na put kulinarstva u kome uživa danas spremajući sopstvene recepture, usavršavajući znanje na smeru gastronomije Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, ali ga i prenoseći na mlađe generacije kao profesor teoretske i praktične nastave u Mačvanskoj srednjoj školi u Bogatiću. Pre četiri godine željan znanja ali i ispoljavanja svoje umetničke strane kada je u pitanju rezbarenje voća posvetio se i karvingu. Koliko mu sve to dobro ide svedoče brojne medalje na različitim takmičenjima kao i drugo mesto osvojeno na nedavnom takmičenju u karvingu održanom na desetom Sajmu etno hrane i pića u Beogradu.
- Predstavio sam se sa klasičnom kompozicijom koja je podrazumevala izradu cvetova u bundevama. Kao i prethodnih godina bila je jaka konkurencija. Ocenjivala se dubina i lepota rada. Najveća podrška u svemu mi je devojka Tamara Lukić - kaže Nikola koji je na ovom takmičenju prethodnih godina zabeležio uspeh u vidu dve srebrne i jedne bronzane medalje.
Pored karvinga samo ga jedna stvari još više privlači a to je priprema hrane na moderniji način.
- Volim da unosim neke trendove po pitanju serviranja hrane na tanjiru. To je izvestan vid artristike na tanjiru.
Svoje kulinarsko umeće, kako po pitanju slanih, tako i slatkih jela, prezentovao je čak i strancima koji su se između ostalog oduševili njegovim raviolima punjenim morskim plodovima.
Znanje, kao i kolege Albert Panić, Ivan Đukić, Anđelka Popović, Marko Žunić i Vidojka Vukomanović, nesebično prenosi na učenike koji upijaju svaki trenutak proveden kako na teorijskoj tako i na praktičnoj nastavi.
Najponosniji je na uspeh svojih učenika u maju ove godine na Republičkom takmičenju u Kragujevcu. Ivan Pavlović i Kristina Nikolić tom prilikom osvojili su drugo i treće mesto što je na neki način bio i istorijski trenutak za školu koja se među četrdeset škola iz Srbije našla u samom vrhu.
Učeći druge onome što i sam praktikuje u svom životu Nikola na najbolji mogući način pokazuje da se u životu sve može postići uz malo volje, upornosti i neprekidnog rada i usavršavanja. Cilj mu je da posle master studija na odseku gastronomije PMF u Novom Sadu krene korak dalje i doktorira.
Granica, kada je u pitanju učenje, usavršavanje i takmičenja, za Nikolu Joldića ne postoji. Sa kolegom Sašom Malešem najverovatnije će predstavljati Srbiju na nekim takmičenjima u karvingu u Austriji naredne godine, a već u januaru očekuje ga takmičenje iz gastronomije u Turskoj. Iz priloženog verujemo da će se vratiti ovenčan medaljama.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa