24. decembar 2015.24. dec 2015.
STRAST DOSTOJNA POŠTOVANjA: RONjENjE

BLISKI SUSRET SA AJKULAMA

Ronjenje kao strast i izazov. Ronjenje kao poseta drugoj planeti, kao istraživanje beskraja
Bila je to ljubav na prvi zaron. Desila se u Crvenom moru pre pet godina. Danas je dosta jača. Njena snaga može se samo okvirno naslutiti dubinom plavetnila podvodnih lokaliteta duž crnogorskog i grčkog primorja i hrabrošću izazova ronjenja sa ajkulama u vodama Bahama. Tako bi se poetično i u najkraćim crtama mogla opisati strast naše sugrađanke Ivane Stanišić, vlasnice i direktorke turističke agencije Tropicana Tours prema istraživanju morskog beskraja i ronjenju. Poetično, jer samo letimičan pogled na fotografije jedine žene ronioca iz Šapca oduzima dah i uspeva da izmami najpozitivniju emociju koju skrivate u sebi.
- Svoj prvi zaron u Hurgadi sam doživela kao zaron u ogroman, savršeno uređen akvarijum. Mnoštvo korala, šarenilo životinjskog sveta, neverovatna vidljivost i prijatna temperatura vode nikoga ne bi ostavili ravnodušnim- počinje svoju priču Ivana i objašnjava zašto je Crveno more od tada postalo velika pasija kojoj se redovno vraća.
- Koliko god puta da ste ronili u Crvenom moru nikada niste videli sve. Verujem da je ono jedan od retkih rezervata prirode gde još uvek postoji nenarušena skladna simbioza svih živih bića. Raznobojni korali, hobotnice, lion fish, preslatke Nemo-clonjn fish, orlovske i sting raže, murine, kornjače, uvek rado poziraju mom podvodnom fotoaparatu, a ti suveniri sa kojima se vraćam kući su neprocenjivi - tvrdi Ivana članica Alfa Diving Teama iz Beograda i Spasilačkog društva “Zaslon” iz Šapca.
Neobuzdan duh istraživača spremnog na konstantno pomeranje sopstvenih granica nekad samo u potrazi za dobrom fotografijom, Ivanu je u proteklih pet godina nagnao da upoznaje i druge vode pored Crnog mora, savladava mnoge izazove ovog sporta.
- Ronjenje je sport skup kao i skijanje, ali olakšavajuća okolnost u mom slučaju je što radim u turizmu. Tako da mi je pronalaženje najnižih tarifa za prevoz i smeštaj omogućilo da upoznam neke od najlepših svetskih destinacija, ali isto tako i najinteresantnija mesta za jednog ronioca. Imala sam priliku da ronim u Srbiji, Egiptu, Crnoj Gori kao i u Hrvatskoj, Grčkoj, Belgiji, i u novembru na Bahamima.
Najupečatljivije iskustvo sa Bahama je svakako zaron sa ajkulama, jer, kako kaže, to nije samo susret sa ovim morskim stvorenjima, već i prilika da se upozna i razume njihov svet i okruženje, mogućnost da naučite da sa njima postanete prijatelj. U ovoj avanturi imala je podršku lokalnih instruktora ronjenja. Rezervacija zarona, obavljena je nekoliko meseci ranije.
- Postoji nekoliko mesta oko Lukaje gde se može roniti, ali je meni bio najinteresantniji zaron sa hranjenjem ajkula, tzv. „shark feeding“. Pripreme su počele proverom opreme i brifingom, odnosno dogovorom o samom planu zarona. Miguel – instruktor je preuzeo na sebe ulogu hranjenja ajkula proveo me kroz sve faze zarona. Brodom smo išli do mesta koje se zove Shark Alley. Tu se nalazi olupina Pretenders njreck, gde se uglavnom okupljaju ajkule. Ronili smo na dubini od 15 m, kada se oko nas okupilo oko 20 grebenskih ajkula osetivši miris ribe koju je nosio Miguel. Bile su dužine od 2 – 3 m, prosečne težine oko 70 – 80 kg, sa 200 do 500 zuba, raspoređenih u 11 – 13 redova. Od zaštitne opreme, jedino je Miguel nosio zaštitno odelo, a mi ostali smo imali plastične palice kako bi odgurnuli ajkulu ukoliko se osetimo ugroženim. Ajkule su po prirodi radoznale i vrlo brzo su nam prišle. Nekoliko me udarilo perajima, a jednu sam čak uspela da pomazim. Sam zaron je trajao oko 45 minuta, i naše malo društvo je zaista uživalo. Ajkule su nas ispratile do površine, site, a ja oduševljena, bogatija za nekoliko desetina fotografija – deli sa nama svoje iskustvo Ivana i kao buduće destinacije za ronjenje navodi povratak Crvenom moru za novogodišnje praznike, a u februaru Istanbul i ronjenje u akvarijumu sa ajkulama i delfinima.
Jedan od najpopularnijih ekstremnih sportova
Ronjenje je jedan od sportova koji se danas najbrže širi svetom, a scuba diving, odnosno ronjenje sa opremom, koja podrazumeva sem standardnih delova kao što su maska i peraja i bocu sa kompresovanim vazduhom koji nam omogućava disanje pod vodom, predstavlja jedan od najpopularnijih ekstremnih sportova. Voda zauzima 71% površine planete Zemlje, a ronjenje nam omogućava da upoznamo sve ono što se nalazi ispod površine vode, bilo da se roni u moru, okeanu, jezeru ili reci.
Raj zvani Bahami
Bahami su država u Atlantskom okeanu, koju čini arhipelag od sedamsto ostrva, od kojih je najveće Andros, a nalazi se na zapadu zemlje. Glavni grad je Nasau, koji se nalazi na ostrvu Nju Providens.
Ivana je boravila na najpopularnijem ostrvu arhipelaga – Velikim Bahamima u poznatom turističkom mestu Lukaja. Ovo ostrvo je po njenim rečima su savršeno mesto za nezaboravan odmor, prilagođeno svim potrebama gostiju. Tu se nalazi najveći sistem podvodnih pećina na svetu, tri nacionalna parka, obilje zelenila, nepregledne plaže sa belim peskom. Kristalno čisto more i veliko bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, ali isto tako i veliki broj olupina, čine Bahame jednom od najpopularnijih destinacija za ronioce.
I. Stanišić-T.Trifković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa