24. decembar 2015.24. dec 2015.
ZAVRŠEN PRVI TEMATSKI FESTIVAL I TAKMIČENjE GITARE „CLASSIC ART“

SAVRŠENSTVO IZVOĐENjA

Visok kvalitet izvođenja sedamdeset šest takmičara iz Srbije, BiH i Velike Britanije, isto toliko nagrada, dva koncerta obeležili protekli vikend u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“
Tokom prošlog vikenda u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ odzvanjali su zvuci gitara sedamdeset šest takmičara koji su izvodili dela kompozitora iz prve polovine 19. veka. Organizovan prvi put Tematski festival i takmičenje gitara pokazao je, kako po ocenama žirija tako i svih prisutnih, visok kvalitet izvođenja u sve tri kategorije – osnovna muzička, srednja muzička škola i studenti.
- Da budem iskren nismo očekivali ovakav odziv i ovakav kvalitet za to prvo naše takmičenje. Sve smo krenuli vrlo skromno, malih očekivanja. U rekordnom roku sve to organizovali i na kraju smo dobili festival i takmičenje republičkog karaktera. Stvarno smo prezadovoljni. Naročito što imamo decu, i ne samo njih, već i starije, studente iz čitave Srbije koji su došli u naš grad. Mislim da smo ih lepo ugostili i da će doći ponovo - bio je više nego zadovoljan prof. Stevan Jović, rukovodilac festivala.
Izuzetna posećenost publike tokom takmičenja ali i na večernjim koncertima u Velikoj sali Kulturnog centra pokazala je veliku zainteresovanost za klasičnu gitaru.
- Sudeći po izjavama i naših dragih gostiju iz Italije i uvaženih profesora sa akademija svi su izuzetno zadovoljni ovim festivalom. Nadamo se da će tako biti i u buduće – uveren je prof. Marko Erdevički.
Prepoznatljivi po festivalu pijanista i takmičenju gudača Muzička škola dobila je još jedan kvalitetan takmičarski festival koji će i u narednim godinama okupljati mlade iz zemlje, ali i inostranstva.
- Takmičenje gitarista pokrenuli smo, pre svega, zahvaljujući mladim profesorima koji sada predaju na tom odseku. Dobili su apsolutnu podršku i već prvo takmičenje veoma je uspelo. Ovo je odlično za školu ali pre svega za naše učenike i te mlade profesore jer kroz ovakve manifestacije može mnogo da se nauči – istakao je Dragan Karić, direktor Muzičke škole.
Da se mnogo toga moglo naučiti, čuti i videti pokazala su i dva koncerta, subotnji na kome je nastupio duo gitara/klarinet iz Srbije Zoran Krajišnik i Aleksandar Tasić i nedeljni koncert gitarista Stevana Jovića (Srbija), Marka Erdevičkog (Srbija/Norveška) i Marka Batalje (Marco Battaglia, Italija) koga su Šapčani imali priliku da čuju zahvaljujući sponzoru Festivala „Istituto Italiano di Cultura“ iz Beograda. Partneri takmičenja bili su i Kulturni centar Šabac i Škola primenjenih umetnosti.
LAUREATI
Najbolji među najboljima Prvog tematskog festivala i takmičenja gitare „CLASSIC ART“, odnosno laureati takmičenja, u kategoriji osnovaca Vida Puljević, drugi razred OMŠ „Mokranjac“, Beograd, klasa Adrijana Košutić, srednjoškolaca Marija Rašić, MŠ „Davorin Jenko“ Beograd, klasa Aleksandar Hadži-Đorđević i studenata Viktor Đuknić, Akademija umetnosti Novi Sad, klasa Srđan Tošić. Dobitnik specijalne nagrade „Marko Erdevički“, koja podrazumeva put, sedmodnevni boravak i stručno usavršavanje sa prof. Markom Erdevičkim u Norveškoj, je Miloš Zubac, master student Fakulteta muzičkiih umetnosti Beograd, klasa Vera Ogrizović.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa