24. decembar 2015.24. dec 2015.
OTVORENA SAMOSTALNA IZLOŽBA MIODRAGA SAMARDžIĆA

UMETNIK KOJI MISLI SKULPTURU

U holu Biblioteke šabačke je, protekle srede, otvorena samostalna izložba Miodraga Samardžića, koji je dobitnik nagrade „Igor Belohlavek“ na prošlogodišnjem, 58. Oktobarskom salonu u Šapcu. Tom prilikom, za nagrađeni rad „Četke“, žiri je naveo da „kombinovanjem tople, podatne i glatke površine drveta i odbojne oštrine metala, iako na početku svog umetničkog traganja, autor je pokazao zrelost i produbljenu osetljivost izraza materijala u skulpturi“. Izložbu u Biblioteci otvorila je istoričarka umetnosti Tatjana Marković.
- Vizuelna dejstvenost njegovih radova upućuje na pomisao da se radi o umetniku koji misli skulpturu, te samim tim uspostavlja sadržajniji odnos na nekoliko relacija. Od odabira predmeta iz svog neposrednog okruženja, preko reimenovanja istih, stiže do potpuno slobodne interpretacije svojstvene borbi protiv stereotipa. Okruženje ispunjeno mnoštvom apsurdnosti, odlična je polazna tačka da umetnik stvara svojstveni retorički i umetnički diskurs. U pojedinim slučajevima predmet i njegov naziv svesno ne korespondiraju u logičnoj vezi, te je simbolički smisao upravo u tom suprotstavljenom odnosu između dela i imena. Aluzija na poljuljanu etičnost vremena i humanističku kulturu, potpuno je jasna i umetnički promišljena, rekla je Markovićeva.
Naši sugrađani mogu pogledati izložbu do 6. januara.
Miodrag Samardžić je rođen 1988. godine u Šapcu, gde je završio Školu za umetničke zanate (smer klesar i drvorezbar). Nakon što je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Vukosavljevića, završio je master studije na istom fakultetu, u klasi Dušana Petrovića. Učestvovao je na koloniji Mermer i zvuci u Aranđelovcu i Tera u Kikindi i na nekolikim grupnim izložbama. Dobitnik je nagrade „Vrt dobre nade“ za skulpturu „Jež“, nagrade za skulpturu u drvetu SO Savski venac 2013. i 2014. godine i nagrade „Igor Belohlavek“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa