24. decembar 2015.24. dec 2015.
ROBNO TRANSPORTNI CENTAR

BOLjI DANI ZA ŠABAČKU “ZONU”

Proteklih meseci rešeni višedecenijski problemi: uknjižena imovina, izgrađena vodovodno kanalizaciona mreža, rekonstruisani objekti. U godini pred nama rukovodstvo se nada novim investicijama
Aktuelno rukovodstvo “Robno transportnog Centra” AD Šabac sa razlogom tvrde da za ovu firmu idu bolji dani. Nime, od marta 2015. do danas, intenzivnim zalaganjem rukovodstva i nadzornog odbora firme i uz podršku lokalne samouprave, urađena je nova sistematizacija, rešena imovinsko pravna pitanja, posle tri decenije na novoj lokaciji firma je priključena na gradski vodovod i kanalizaciju. Sve to je, po rečima direktora Dragana Ninkovića povećalo atraktivnost ovog zemljišta za neka nova ulaganja.
- Zatečena situacija je bila dosta teška. Radnici su bili na neredovnom minimalcu. U izboru između stečaja i prodaje dela imovine, većinski vlasnik se opredelio za ovo drugo. Nakon toga je 40 radnika uzelo otpremninu i dobrovoljno napustilo preduzeće, a za preostala 44 je urađena nova sistematizacija prilagođena osnovnoj delatnosti: skladištenju robe i pružanju manipulativnih usluga. Zbog obima posla, angažovali smo još 23 radnika na privremeno u Obrenovcu – navodi Ninković.
Godinama u nazad, slobodna zona je bila primamljiva investitorima zbog lokacije i objekata, ali je na površini od 50 hektara sporno bilo pitanje vodovoda i kanalizacije. Zahvaljujući intenzivnoj saradnji nadzornog odbora i šabačke Gradske uprave, problem star tri decenije nedavno je rešen.
- Do nedavno ovde je komunalni otpad završavao u septičkim jamama, a koristila se tehnička voda iz lokalnih bunara. Danas je taj problem za nama, a ono na čemu bi trebalo raditi je pojačanje elektro mreže, koja za sada ima dovoljno kapaciteta, ali neće izdržati teret neke buduće, veće proizvodnje – objašnjava Dragan Ninković, i napominje da je mesecima u nazad uložen i veliki napor da se reše imovinsko pravni odnosi po pitanju vlasništva zemljišta.
- Mi smo sada vlasnici svih 50 hektara. A to je za jedno ovakvo preduzeće kapitalna stvar.
U okviru Slobodne zone, danas rade dva italijanska i jedan domaći proizvodni pogon. Sporna saradnja sa EZO grupom je okončana.
- Do pre godinu dana na ovoj površini nije bilo proizvodnje. Samo se skladištila roba. Sada imamo dve firme iz Italije. jedna se bavi tehnologijom za brizganu plastiku, a druga keramikom. I imamo jednu domaću firmu koja se bavi metalskom industrijom. Italijani će uskoro ovde zaposliti još oko 40 radnika, a i naši investitori su najavili posao za još deset osoba. Što se tiče EZO grupe, saradnja sa njima je prekinuta jer nisamo imali uvida šta tačno od otpada odlažu u našim halama. Tu je bilo nekih ulja, boja kojima je istekao rok trajanja, lekova izašlih iz upotrebe. No, s obzirom da smo mi jedini na ovim prostorima koji imamo dozvolu za skladištenje stočne i hrane za ljude, smatrali smo da radi opšte bezbednosti treba da izađemo iz ove priče i očistimo hale – ističe Ninković.
Kada je reč o planovima za budućnost, u Slobodnoj zoni kažu da će borba za privlačenje investicija biti nastavljena istim tempom, odnosno da će uložiti maksimalan trud kako bi ova lokacija bila najatraktivnija u okruženju za nova ulaganja.
Da sačuvamo gradski brend
- Verujemo da bi bilo lepo da se obnovi nekadašnja praksa, kada je u sve značajnije firme u gradu četvrtkom stizalo najnovije izdanje “Glasa Podrinja”. Rukovođeni time i željom da damo doprinos očuvanju jednog pravog gradskog brenda, rešili smo da obnovimo pretplatu na vaš list, a iskreno se nadamo da ćete vi vašim radom i objektivnim pristupom lokalnim temama, to poverenje opravdati- istakao je direktor “Robno transportnog centra” AD Šabac, Dragan Ninković.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa