24. decembar 2015.24. dec 2015.
Proslava 178 godina Školstva u RaĐevini

DAN ŠKOLE

Svečanom priredbom u Osnovnoj školi „Borivoje Ž. Milojević“ u Krupnju i izdvojenim odeljenjima škole u selima Rađevine učenici i nastavnici su sa gostima proslavili dan škole 22. decembar. Škola nosi ime po Borivoju Ž. Milojeviću poznatom i u svetu priznatom geografu, antropogeografu, regionalnom geografu, profesoru univerziteta, počasnom doktoru univerziteta u Grenoblu i Pragu, članu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) od 1993. godine. Osnovnu školu u Krupnju učio je od 1892. do 1896. godine. Programu proslave u matičnoj školi u Krupnju prisustvovali su predstavnici Geografskog fakulteta u Beogradu i za ovu priliku poručili učenicima da slede put slavnog geografa Borivoja Ž. Milojevića.
Evo kako o Borivoju Ž. Milojeviću govori Stevan Stanković profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: „Pored dana škole u Krupnju danas slavimo i 130 godina od rođenja našeg profesora Borivoja Ž. Milojevića, naslednika Jovana Cvijića 1927. godine u Srpskom geografskom društvu i na Geografskom fakultetu. Borivoje je dugo vodio Srpsko geografsko društvo, ostavio nam pregršt velikih znanja i ja kao predsednik Srpskog geografskog društva što izuzetno poštujemo. Profesora Milojevića upoznao sam na kratko. Kao student treće godine bio sam predsednik kluba „Jovan Cvijić“ i jednom smo ga u dubokoj starosti doveli da nam govori o Cvijiću. Iako star, sećao se svih detalja iz života sa Jovanom Cvijićem kod koga je studirao da bi u drugoj godini postao njegov asistent gde je kasnije i doktorirao. Cvijić ga je predložio za dopisnog i redovnog člana SANU. Profesor Milojević nam je ostavio oko 250 naučnih radova od kojih je 67 štampanih na stranim jezicima. Sa Cvijićem je proputovao gotovo čitavo Balkansko poluostrvo, ali moram reći da su to bile teške godine. Borivoje Ž. Milojević je jedan od onih koji je prošao golgotu Albanije, izgubio kontakt sa Cvijićem koji ga pronalazi telegramom i poručuje mu da je prošlo deset godina od vremena kada je trebao da doktorira. Preporučuje mu da ide u Švajcarsku i da tamo prijavi doktorat. Na veliku sreću svih rat se završio, Borivoje se vraća u Beograd kod Jovana Cvijića i 1920. godine brani doktorsku disertaciju i naravno, još puno puta će se vratiti Jadru koji je mu je bio velika inspiracija. Prvi njegov rad o poreklu stanovništva štampan je u seriji naselja i poreklu stanovništva. Tada je Bora imao samo dvadesetak godina kada je odštampao rad u SANU gde se čuva i dan danas, više puta je preštampavan i sadrži 184 strane. Takav Borivoje Milojević je ostavio duboke tragove u regionalnoj geografiji, toliko pre što je putovao u Afriku, Severnu i Južnu Ameriku, istraživao okolinu Soluna i peo se u norveške fjordove. Poznavao je Evropu, znao je geografiju iz svih njenih aspekata. Uz to je bio izvanredan predavač kojim se Geografski zavod i danas diči. Preminuo je 22. oktobra 1967. godine u Beogradu. Po sopstvenoj želji, akademik Borivoje Ž. Milojević sahranjen je na gradskom groblju u Krupnju.
Od direktora Osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“ Dragana Blagojevića saznajemo da je: „Prva škola u Krupnju osnovana 1837. godine i da je jedna od retkih škola sa ovako dugom tradicijom. Što se planova za 2016. godinu tiče, već smo priložili nekoliko projekata kancelariji za obnovu, ubrzano radimo da do kraja godine predamo još nekoliko bitnih projekata tako da očekujemo da ćemo iz kapitalnog budžeta dobiti značajna sredstva jer smo jedna od većih škola u Republici Srbiji.“
Dušan Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa