24. decembar 2015.24. dec 2015.
INTERVJU SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE MILORADOM MILINKOVIĆEM

GODINA MUKOTRPNOG RADA

Godinu na isteku u opštini Vladimirci je po rečima čelnog čoveka Milorada Milinkovića je obeležio pokušaj da sa ograničenim sredstvima uradimo što više. Problemi su počeli od kvara na niskonaponskoj mreži, što je uspešno prebrođeno postavljanjem novih trafostanica. U tom poslu dosta je pomogla elektrodistribucija.
- To je bio početak, na koji se nadovezao skoro nerešiv problem glavnog voda od Riđaka do Lojanica, a tu smo dokazali da uz pomoć stručnjaka nema nesavladivih prepreka. Naime, u sanaciji problema dosta nam je pomogla vojska, dok su nam stručnjaci objasnili da moramo izraditi rezervoar kapaciteta 500 kubnih metara vode iz kojeg bi zasebna pumpa slala vodu u vodotoranj, kako usled nestanka struje i rasta pritiska ne bi dolazilo do “cepanja mreže”- počinje svoje novogodišnje sumiranje rada lokalne samouprave predsednik opštine i dodaje.
- Mislimo na duže staze. Bude li para ideja nam je da uradimo dva rezervoara od po 500 kubika na Parlogu u Skupljenu stvarajući preduslov da i sela Zvezd, Provo i Dragojevac reše probleme sa vodosnabdevanjem.U Provu je situacija po ovom pitanju popravljena sa tri iskopana bunara dubine oko 45 metara gde se seljani snabdevaju vodom koju naprosto nisu imali, kaže zadovoljni predsednik.
Razuđena putna mreža je tražila hitno saniranje. Tokom godine u velikom broju sela ovaj problem je rešavan posipanjem kamenja.
- Izvukli smo oko 20.000 tona kamena. Verovali ili ne ni to nije dovoljno jer se kamen rasuo. Sada se aktuelizuje priča o grejderu koji ako saberemo troškove usluga na ovom polju možemo kupiti samo za godinu dana štednje- najavljuje kupovinu Milinković.
Iz budžeta od oko 400 miliona dinara biće i brojnih kapitalnih poslova poput bunara u Riđakama te potisnog cevovoda i rezervoarskog prostora koji će država pomoći sa 50 odsto neophodnih sredstava, tu je i raspisani tender za asfaltiranje puta Banića raskršće - Velika bara u Jaloviku od četiri kilometra koji će se početkom godine realizovati. Počeli su radovi i na Domu kulture koji će uz bioskopske predstave i slične sadržaje biti renoviran spreman da raduje sve koji su navikli da ovaj prostor posećuju, ističe predsednik i nastavlja.
- Brinulo se i o nevoljnicima poput izbeglih i raseljenih lica koja su se uklopila u ovaj prostor. Njih ima preko tri hiljade. Vredno je reći da je u saradnji sa agilnim Crvenim krstom i Komesarijatom za izbegla i raseljena lica mnoštvo porodica dobilo kuće i okućnice, građevinski materijal i pokućstvo, te izdašne pakete pomoći, primerene ugledu našeg Crvenog krsta koji uvek ima vrata svima otvorena, a od Nove godine i narodna kuhinja počinje sa radom.
Briga o mladima je među prioritetima i tu se ističu urađeni poslovi u letu koje je za rad imalo i po dve smene.
- Završena je škola u Beljinu i spremna za drugo polugodište, rađeno je i u OŠ u Vladimircima a Posavotamnavska srednja škola umivena i obogaćena brojnim satima rada u ličnoj režiji daje primer drugima. Tu je i Dom učenika koji će do leta biti kompletiran radovima i za narednu godinu primiti i prve stanare u objektu kapaciteta oko 180 učenika. U tom poslu će pomoći i Ministarstvo prosvete, kaže zadovoljni predsednik i ističe.
- Kako smo poljoprivredni kraj rađeni su i atarski putevi koji decenijama nisu bili upotrebljivi. Na radost meštana sada u sezoni sve teče ko po loju u ubiranju useva u selima poput Krnule-Dragojevac, Vučevica-Kujavica i Trbušac-Dragojevac. Radiće se i nadalje istim tempom, prezadovoljan je predsednik.
Ponos Vladimiraca sportsko plivački kompleks doveo je armiju poštovaoca iz opštine ali i susednih sredina.
- Preko 10.000 kupača sa kartama bilo je ovog leta na bazenu. Uz propratne sadržaje eto temelja za naredno leto uz novine o kojima ćemo kad za to dođe vreme. Decenije čekanja donele su radost druženja i tu je udeo bazena nemerljiv, kaže Milinković.
Kultura je bila i ostala segment za diku poput rada Biblioteke “Diša Atić” i kolonije u Jaloviku koja je ovaj prostor upisala u mapu kulture u svetu. Teško je pobrojati zemlje iz kojih su dolazili gosti a to će se i nadalje negovati i poboljšavati, verujemo svi, dodaje predsednik a u taj ram brige stavlja i sport.
- Tu je armija mladih u seoskim igrama Olimpijskog izdanja, te sportovima od šaha do fudbala koji je uređen za primer i to sve lige redom. Perjanica je FK “Jedinstvo 1945” a ove godine poštovanje i pažnju pleni FK “Provo” koje grabi ka velikoj sceni gde mu je, tvrde mnogi, i mesto. U opštinskoj ligi to su doista derbiji a ne mesta za incidente kao nekada. Čestitke i Sportskom i fudbalskom Savezu koji rade svoj posao za primer, blista predsednik.
Oni najmlađi su priča za sebe. PU “Suncokreti” i agilnost u radu doneli su donaciju Fondacije Novak Đoković Jaloviku za primer,ali tu su brojni urađeni poslovi i besprekorna briga za najmlađe. U tom smeru ide i fond za bezbednost u saobraćaju gde smo izdvojili pet miliona dinara u svakom vidu brige za decu. Ne smemo zaboraviti 7,5 miliona dinara Fondacije Novak Đoković ali ni pomoć države. U Jaloviku radovi su u toku, kaže predsednik opštine Vladimirci. Uz čestitke svim žiteljima opštine za predstojeće praznike uz dobro zdravlje poruka da se moraju uzdati u se i u svoje kljuse po narodnoj koja se pokazala tako primerenom vremenu gde se do dinara dolazi sve teže.
Leto kapitalnih poslova
Naredna 2016. godina biće leto kapitalnih poslova. O nekima više u narednom broju a svima obećanje lokalne samouprave da se mora raditi i više i istrajnije jer sudbina ovih prostora je u rukama njenih žitelja, pokazalo se i u saniranju šteta od poplava gde se uradilo dosta ali i o tome više već pred Božić.
Neumorni tim
Obijali su se mnogi pragovi po ministarstvima i to je dalo rezultat. Neumorni tim kojem je davao ton pomoćnik predsednika Rade Kovačević a vrata otvarao poslanik Vlada Milošević dobitna je formula koju su pomogli i koalicioni partneri a sve za bolje leto koje sledi iako se i 2015. mogu itekako dičiti. Radili se od jutra do sutra ali i itekako isplatilo, poručiju iz lokalne samouprave.
IznenaĐenje sledi
Biće kako je Bog rekao prokomentarisao je neko a na temu kapitalnih investicija. Jedna je baš Bogom dana a za sve ostalo se pobrinula opština i republika uz pomoć onih koji vrednuju Srbiju, zagonetno posao svih poslova najavljuju svi pa i smešak predsednika. Za potpunije objašnjenje za samo sedam dana. Prigodno Božić Bati dodaju u varošici iznenađenja.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa