24. decembar 2015.24. dec 2015.
POVRAĆAJ NOVCA oD POREZA NA IMOVINU MESNIM ZAJEDNICAMA

GRAĐANI ODLUČUJU O SVOM NOVCU

Mesna zajednica Dobrić među prvima je počela da koristi sredstva od poreza na imovinu, koja na osnovu odluke Skupštine grada ostaju u mestima gde su prikupljena
Dom kulture u Dobriću, koji je izgoreo u požaru pre osam godina, biće obnovljen sredstvima meštana ovog pocerskog sela. Na račun Saveta mesne zajednice svake godine stizaće dva miliona dinara, od poreza na imovinu.
- Po kvartalu, naše selo će dobijati blizu 500 hiljada dinara, što je dva miliona dinara na godišnjem nivou. Taj novac ćemo iskoristiti za uređenje Doma kulture i centra sela, kao i za sređivanje puteva, lokalnih i nekategorisanih, kaže Dragan Stančić, predsednik Saveta mesne zajednice Dobrić.
Ideju da građani kažu šta je najpotrebnije da se radi u selu pozdravljaju i ostali meštani Dobrića.
- Sloga sela se vidi kada zajedno stanemo iza dobrih ideja. Projekat je veoma dobar, jer se mi pitamo gde pare treba da se ulože, navode žitelji Dobrića, Milenko Pantelić i Ivan Jevtić.
Suštinska demokratija i decentralizacija ogledaju se u mogućnosti da građani sami odlučuju o tome na šta treba da se potroši njihov novac. Meštani Dobrića su među prvima podneli neophodnu dokumentaciju, a u čitav projekat se do sada uključilo 15 seoskih mesnih zajednica. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović očekuje da u 2016. godini svi saveti mesnih zajednica predlože svoje projekte.
- Ova odluka je politički instrument koji meštanima garantuje slobodu da odluče na šta se troši novac, jer to oni najbolje znaju. U Dobriću imamo primer kako Grad i seoska mesna zajednica mogu dobro da sarađuju. Savet Mesne zajednice je odradio svu potrebnu proceduru u skladu sa gradskom odlukom, a iz gradskog budžeta će dobiti blizu 500 hiljada dinara, za završetak njima važnih poslova. Meštani moraju biti upoznati sa svim odlukama o trošenju novca koje Savet mesne zajednice donese, navodi Zelenović.
Projekti sa kojima mesne zajednice budu konkurisale moraju imati podršku velike većine meštana, dodaje gradonačelnik.
- Ideje moraju imati podršku bar 80 odsto stanovnika. U suprotnom, imamo ovlašćenja da naložimo savetima mesnih zajednica da predlože druge projekte, iza kojih će stati čitavo mesto, kaže Zelenović.
Grad će sa mesnim zajednicama sarađivati i kroz direktne investicije, poput rekonstrukcije manastira Svetih apostola Petra i Pavla. Pored podrške porodica Jadranović, Petrović i Marković, sredstva za nabavku crepa i drugog građevinskog materijala obezbedio je grad.
- Pripreme za radove počeli smo prošle godine, nabavkom materijala. Zahvaljujući Gradskoj upravi, koja nam je obezbedila 600 hiljada dinara i donacijama građana, uspeli smo da rekonstruišemo deo objekta. Ovaj manastir je sagrađen 1827. godine, a poslednji put je rekonstruisan 1902. godine. Hram je ovom rekonstrukcijom konačno dobio sjaj i izgled kakav zaslužuje, istakao je parohijski sveštenik Zoran Filipović.
Nastavak akcije “dva na dinar”
Pored finanisranja projekata iz sopstvenih sredstava, meštani šabačkih sela mogu računati i na nastavak akcije „Dva na dinar“, kao i na nov način finansiranja radova, „Tri na dinar“, kada se dve ili više mesnih zajednica udruže.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa