24. decembar 2015.24. dec 2015.
U MARTU POČINjE SA RADOM POSTROJENjE ZA PREČIŠĆAVANjE OTPADNIH VODA

INVESTICIJA ZA BUDUĆNOST

Zahvaljujući investiciji vrednoj oko 20 miliona evra, Šabac će postati tek drugi grad u Srbiji sa rešenim pitanjem prerade otpadnih voda, po najvišim standardima Evropske unije
U Srbiji manje od pet odsto gradova i opština ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Moderne objekte, u skladu sa pravilima Evropske unije, uskoro će imati samo Šabac i Leskovac, dok svi ostali gradovi, uključujući Beograd, Novi Sad i Niš, tek treba da započnu ovakve projekte. Probni rad šabačkog postrojenja, koje se nalazi iza fabrike „Beli limovi“, počinje u martu, a radnici na obuku odlaze početkom februara.
- Radovi su u završnoj fazi. Veoma smo zadovoljni kvalitetom svega što je do sada urađeno. Ponosni smo na to što se privodi kraju izgradnja ovako značajnog objekta za grad Šabac. Samo su Šabac i Leskovac iskoristili mogućnost da ovakva postrojenja grade iz predpristupnih fondova Evropske unije, a ne o trošku građana. Otvaranje poglavlja o zaštiti životne sredine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji podrazumeva ulaganja u iznosu od sedam milijardi erva. Svi gradovi će morati da imaju ovakva postrojenja, ali će ih, za razliku od Šapčana, plaćati građani koji žive u njima. Mi smo na vreme mislili o tome i obezbedili sredstva iz evropskih fondova, kaže Aleksandar Prodanović, direktor JKP „Vodovod Šabac“
U izgradnju ovog objekta investirano je oko 20 miliona evra, od čega je najveći deo obezbeđen kroz predpristupne fondove Evropske unije.
- Izgradili smo glavnu crpnu stanicu i kolektor, kao i obaloutvrdu na ovom delu Save. Značajan udeo u finansiranju ovog projekta imala je Direkcija za vode, na čijem čelu sam se tada nalazio. Za drugu fazu radova dogovorena je izgradnja linije mulja, koja će se raditi tokom naredne godine, dodaje naš sagovornik.
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ima ogroman značaj za zaštitu životne sredine na području Šapca.
- Više neće biti zagađenja podzemnih i površinskih voda grada Šapca. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda služiće ne samo građanima Šapca, već i meštanima pet prigradskih naselja i sedam okolnih sela, kaže Prodanović.
Kada se u potpunosti završi linija mulja Postrojenje za preradu otpadnih voda će postati energetski samoodrživo, jer će se iz mulja dobijati gas.
- Ovaj proces podrazumeva ugradnju digestora, koji je uslov za dobijanje energije iz otpada. Količina energije koju ćemo u početku dobijati biće sasvim dovoljna da se skinemo sa elektromreže, a u perspektivi mi možemo i da proizvedemo dodatne količine energije, kaže Predrag Stanković, zadužen za nadzor radova pri izgradnji objekta.
Korak bliŽi EU
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda moći će da obrađuje sve organske i veliki deo industrijskih otpadnih voda, za više od 125.000 korisnika. U procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji, pitanja zaštite životne sredine će dobijati na značaju, te će se svim investitorima više isplatiti da posluju u sredinama koje imaju izgrađena postrojenja, nego da sami finansiraju izgradnju sličnih objekata manjih kapaciteta.
M.Maksimović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa