31. decembar 2015.31. dec 2015.
MITAR PALIKUĆA OBEZBEDIO PLASMAN NA PARAOLIMPIJSKE IGRE

Mitar za istoriju

Prvi dan nove godine ozvaničio je još jedan istorijski rezultat za šabački sport. Nećemo imati samo predstavnike u Rio de Žaneiru u avgustu, već i u septembru, na Paraolimpijskim igrama, na istoj lokaciji. Na smotri najboljih sportista za osobe sa invaliditetom, u stonom tenisu, Srbiju će predstavljati naš Mitar Palikuća. Kraj 2015. dočekao je na sedmoj poziciji svetske rang liste, što je bilo više nego dovoljno za veliko dostignuće.
Kategorije u sportovima za osobe sa invaliditetom određene su na osnovu stepena invaliditeta. Sistem kvalifikacija koje je propisao Međunarodni paraolimpijski komitet (MPOK), u klasi 5 sedećih takmičara stonotenisera, kojoj pripada Palikuća, garantovao je mesto samo kontinentalnim prvacima, kao i osmorici najbolje plasiranih sa rang liste Svetske stonoteniske federacije, bez obzira na kontinent sa koga dolaze.
Posle bronze na Svetskom prvenstvu u Kini, najvažnije, prelomno, takmičenje za Mitra bilo je Evropsko prvenstvo u Danskoj (Vejle) oktobra prošle godine. Zdravstveni problemi značajno su poremetili plan priprema, nekoliko meseci nije trenirao, ali opet je Šapčanin našao snagu da osvoji medalju u Skandinaviji.
Mitar Palikuća suvereno osvaja prvo mesto u svojoj grupi. Četina, reprezentativca Nemačke i Čeha Tesara, pobeđuje sa makismalnih 3:0, dok je predstavnika Turske, Ozturka (bolje plasiranog na listi svetske federacije), savladao 3:2. Na putu do polufinala eliminisao je Hantera (Velika Britanija) još jednom bez izgubljenog seta. Kasniji pobednik i prvi stnoteniser sveta u ovoj kategoriji, Tomi Urhaug iz Norveške, bio je bolji od našeg reprezentativca u polufinalu.
- Samo šampion je obezbeđivao, po plasmanu, Olimpijske igre, dok su ostali morali da se nadaju nekoj od vodećih pozicija na svetskoj listi. Usled problema sa zdravljem, bio sam neaktivan, a to i Svetska federacija sankcioniše oduzimanjem nekih bodova. Ja sam ostao bez 70 poena, no dobre igre u Danskoj i prethodna „zaliha“ umanjile su njihov značaj, te sam godinu završio na sedmom mestu sa 1.300 bodova – ističe reprezentativac i član novosadskog kluba „Spin“.
Podsećamo da je Mitar Palikuća bio na pragu POI u Londonu 2012. godine. Bio je 12. stonoteniser sveta, što je trebalo da garantuje put u Englesku. Međutim, organizator je iskoristio pravo da dodeli specijalnu pozivnicu domaćem igraču, što je praktično bilo mesto Šapčanina. Kao veliki sportista i čovek, Mitar je to prihvatio sportski i četiri godine kasnije stigao tamo gde mu je, po kvalitetu, mesto odavno. Igre će biti održane u Rio de Žaneiru od 7. do 18. septembra. Ko poznaje Mitra, zna da ni u Riu ne želi epizodnu, već jednu od glavnih uloga.
D.B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa