22. jul 2010.22. jul 2010.
NAJAVLjEN POČETAK PROJEKTA REGIONALNOG UPRAVLjANjA ČVRSTIM OTPADOM U ŠAPCU I SREMSKOJ MITROVICI

ZAJEDNIČKO REŠAVANjE REGIONALNIH PROBLEMA

Cilj projekta, vrednog 11 miliona evra, unapređenje zaštite životne sredine obezbeđivanjem sistema bezbednog odlaganja čvrstog otpada. To znači poboljšanje kvaliteta života, sanitarnu zaštitu i smanjen rizik po zdravlje ljudi
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Vinsent Dežer, ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić, i gradonačelnici Šapca i Sremske Mitrovice Miloš Milošević i Branislav Nedimović, potpisali su prošle srede u Sremskoj Mitrovici Pismo o angažovanju za Projekat regionalnog upravljanja čvrstim otpadom ““ Sremska Mitrovica-Šabac. Nakon toga posetili su Jarak - glavnu lokaciju za odlaganje čvrstog otpada u Sremskoj Mitrovici i najavili početak Projekta regionalnog upravljanja čvrstim otpadom u Sremskoj Mitrovici i Šapcu.
Vrednost projekta je oko 11 miliona evra. Evropska unija investirala je 7,3 miliona, dok je ostatak obezbeđen iz bužeta Šapca i Sremske Mitrovice (2.3 miliona evra) i Fonda za zaštitu životne sredine (87 miliona dinara).
Ovaj projekat ima za cilj unapređenje zaštite životne sredine obezbeđivanjem sistema bezbednog odlaganja čvrstog otpada. Značajno će poboljšati kvalitet života i sanitarnu zaštitu, i smanjiti rizik po zdravlje ljudi. Takođe, sprečiće dalje zagađenje područja u blizini reke Save. Projektom se predviđa i povećanje pokrivenosti uslugama sakupljanja čvrstog otpada na 100 odsto do 2012. godine u gradskim područjima, i na 50 odsto u seoskim područjima.
Ministar Dulić ocenio je da se popravlja svest o značaju upravljanja otpadom, i naveo da je u poslednjih godinu dana u Srbiji otvoreno devet regionalnih deponija, što predstavlja veliki napredak imajući u vidu ispunjavanje evropskih standarda.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa