31. decembar 2015.31. dec 2015.
POSLE PRAZNIKA KREĆE POPIS NELEGALNO SAGRAĐENIH OBJEKATA

SAČEKATI INSPEKTORE KOD KUĆE

Nadležne službe zadužene za sprovođenje Zakona o ozakonjenju objekata nakon novogodišnjih i božićnih praznika počinju popis nelegalno sagrađenih objekata na području Šapca
Od stana do stana, odnosno od kuće do kuće. Tako će u narednih godinu dana izgledati rad Komisija zaduženih za popis nelegalno sagrađenih objekata. Uloga građana u primeni Zakona o ozakonjenju objekata počinje tek nakon posete inspektora i evidentiranja nelegalno izgrađenog ili dograđenog objekta. Do tada, oni ne treba da dolaze u Odeljenje za urbanizam.
- Zahtev za ozakonjenje objekta ne može biti podnet lično. Građani treba da ostanu kod svojih kuća i sačekaju građevinskog inspektora koji će doći po službenoj dužnosti i popisati sve nelegalne objekte. Tek nakon popisa i donošenja rešenja o rušenju takvih objekata, počinje postupak ozakonjenja u skladu sa zakonom. Čitav postupak se vodi po službenoj dužnosti, te stoga apelujem na naše sugrađane da pripreme svu dokumentaciju koju imaju i pokažu na uvid inspektoru koji ih poseti, kako bi sam postupak popisa bio što efikasniji. Nema potrebe da dolaze u Odeljenje za urbanizam niti kod građevinskih inspektora, zato što, po zakonskim propisima, oni ne mogu da podnesu zahtev za ozakonjenje objekta, kaže Jelena Jekić, načelnica Odeljenja za urbanizam
Samo malobrojni građani, koji su postupak legalizacije započeli na osnovu Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine, koji je prestao da važi 31. decembra prošle godine, moraju u roku od šest meseci Odeljenju za urbanizam dostaviti svu dokumentaciju.
- To je jedini deo građana koji su u obavezi da podnesu prijavu nadležnom organu. Njihovi postupci su pravosnažno okončani u Službi katastra nepokretnosti, i oni su dužni da u predviđenom roku od pola godine donesu svu dokumentaciju u Odeljenje za urabnizam, dodaje naša sagovornica.
Po službenoj dužnosti
Postupak se sprovodi po službenoj dužnosti, po utvrđenom terenskom planu, što znači da postupak legalizacije ne mogu da započnu građani, jer pre toga inspektori moraju da konstatuju činjenično stanje. Iz Odeljenja za urbanizam zato apeluju na građane da ne donose dokumentaciju u njihove prostorije, već da sačekaju posetu inspektora.
Legalizovati i pomoćne objekte
Prema novom zakonskom rešenju, moći će da se legalizuju i pomoćni objekti, dok predmet ozakonjenja ne mogu biti objekti izgrađeni na klizištima, u parkovima prirode i prvoj zoni zaštite priobalja, kao i zgrade sagrađene od materijala koji ne garantuju sigurnost.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa