Инфо

Берза

  • aero 690 ▼ -16,97%
  • akdm 280 ⚫ 0,00%
  • cero 1.000 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.162 ▼ -1,25%
  • enop 2.850 ▲ 13,95%
  • gfom 240 ▲ 4,35%
  • glos 182 ▼ -0,55%
  • hmbg 510 ⚫ 0,00%
  • impl 3.003 ▼ -0,07%
  • jesv 5.200 ▲ 1,96%
  • kmbn 2.356 ▲ 0,26%
  • kmbnpb 840 ⚫ 0,00%
  • lsta 560 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▼ -0,15%
  • pmli 478 ⚫ 0,00%
  • puns 436 ⚫ 0,00%
  • puue 125 ▲ 4,17%
  • sjpt 173 ▼ -3,35%
  • stup 5.900 ⚫ 0,00%
  • svrl 603 ⚫ 0,00%
  • thhm 229 ⚫ 0,00%
  • trgom 952 ⚫ 0,00%
  • unpr 650 ▲ 30,00%
  • vjdn 671 ⚫ 0,00%
  • vnac 350 ⚫ 0,00%
(7. јануар 2016.)
ГЛАС У СВЕТСКИМ КУХИЊАМА

ХАЈДЕ ДА КУВАМО ЗАЈЕДНО

Путујући по свету и радећи у ексклузивним хотелима високих категорија, научио сам истинску и праву захвалност. А то је захвалност према храни. Да нема хране нема ни нас. Сваки човек воли да проба нешто лепо, ново, интересантно, тако и ја, волим да правим нешто иновативно, нешто што узбуђује сва чула мириса и укуса. Волео бих да на све читаоце пренесем нешто лепо кроз мала гастрономска путовања и по који занимљив рецепт. Хајде да кувамо заједно!
Укуси и гастрономија Сједињених Америчких Држава
Када прво помислимо на америчку кухињу, прво чега се сетимо јесу бургери, стекови, нездрава и калорична брза храна, америчке пиззе и др. Али то су само „маске“ које нам пружају медији. Није тачно да Американци конзумирају само такву врсту хране. Америчка кухиња је микс разноврсних националних кухиња које су се тамо уклопиле и усавршавале на посебан и другачији начин.
Шароликост култура, обичаја, религија и раса, која карактерише живот у Сједињеним Америчким Државама, свакако да је имала пресудан утицај и на тамошњу кухињу. Тако је у Новој Енглеској, североисточном делу САД, највећи утицај британске кухиње, а због близине мора заступљена су и јела од морских плодова.
У централном делу се осећа утицај немачке, италијанске, скандинавске, руске, британске и источноевропске кухиње. Мешањем традиционалне европске кухиње са традиционалном индијанском умешности у спремању хране, настала је јединствена вештина спремења једноставних, а хранљивих јела. Овај део земље је карактеристичан по питама са месом, различитим врстама хлеба, колачима, палачинкама, киселим поврћем, куваним јела, па чак и сармом. Немци су са собом донели хлеб, кобасице, саламе и, наравно пиво.
Југоисточни део је карактеристичан по изузетно тешкој храни, насталој услед потребе фармера за обилном и хранљивом исхраном која би им помогла да лакше поднесу тешки рад. Јужњаци су прави љубитељи роштиља, а нарочито су омиљена маринирана свињска ребра која се полако пеку. Уз јела са роштиља се служи свеже поврће, грашак и кукурузни хлеб.
Највећи утицај на кухињу југозападног дела територије су извршили Индијанци и рани досељеници из Мексика, тако да се кухиња у Тексасу и дуж мексичке границе одликује мешавином локалних производа зачињених мексичким зачинима, а нарочито је популаран Теџ-Меџ. Роштиљ и чили су толико омиљени међу каубојима да су им они посветили и годишње фестивале.
Лазар Прстојевић

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa