7. januar 2016.7. jan 2016.
GLAS U SVETSKIM KUHINjAMA

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO

Putujući po svetu i radeći u ekskluzivnim hotelima visokih kategorija, naučio sam istinsku i pravu zahvalnost. A to je zahvalnost prema hrani. Da nema hrane nema ni nas. Svaki čovek voli da proba nešto lepo, novo, interesantno, tako i ja, volim da pravim nešto inovativno, nešto što uzbuđuje sva čula mirisa i ukusa. Voleo bih da na sve čitaoce prenesem nešto lepo kroz mala gastronomska putovanja i po koji zanimljiv recept. Hajde da kuvamo zajedno!
Ukusi i gastronomija Sjedinjenih Američkih Država
Kada prvo pomislimo na američku kuhinju, prvo čega se setimo jesu burgeri, stekovi, nezdrava i kalorična brza hrana, američke pizze i dr. Ali to su samo „maske“ koje nam pružaju mediji. Nije tačno da Amerikanci konzumiraju samo takvu vrstu hrane. Američka kuhinja je miks raznovrsnih nacionalnih kuhinja koje su se tamo uklopile i usavršavale na poseban i drugačiji način.
Šarolikost kultura, običaja, religija i rasa, koja karakteriše život u Sjedinjenim Američkim Državama, svakako da je imala presudan uticaj i na tamošnju kuhinju. Tako je u Novoj Engleskoj, severoistočnom delu SAD, najveći uticaj britanske kuhinje, a zbog blizine mora zastupljena su i jela od morskih plodova.
U centralnom delu se oseća uticaj nemačke, italijanske, skandinavske, ruske, britanske i istočnoevropske kuhinje. Mešanjem tradicionalne evropske kuhinje sa tradicionalnom indijanskom umešnosti u spremanju hrane, nastala je jedinstvena veština spremenja jednostavnih, a hranljivih jela. Ovaj deo zemlje je karakterističan po pitama sa mesom, različitim vrstama hleba, kolačima, palačinkama, kiselim povrćem, kuvanim jela, pa čak i sarmom. Nemci su sa sobom doneli hleb, kobasice, salame i, naravno pivo.
Jugoistočni deo je karakterističan po izuzetno teškoj hrani, nastaloj usled potrebe farmera za obilnom i hranljivom ishranom koja bi im pomogla da lakše podnesu teški rad. Južnjaci su pravi ljubitelji roštilja, a naročito su omiljena marinirana svinjska rebra koja se polako peku. Uz jela sa roštilja se služi sveže povrće, grašak i kukuruzni hleb.
Najveći uticaj na kuhinju jugozapadnog dela teritorije su izvršili Indijanci i rani doseljenici iz Meksika, tako da se kuhinja u Teksasu i duž meksičke granice odlikuje mešavinom lokalnih proizvoda začinjenih meksičkim začinima, a naročito je popularan Tedž-Medž. Roštilj i čili su toliko omiljeni među kaubojima da su im oni posvetili i godišnje festivale.
Lazar Prstojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa