7. januar 2016.7. jan 2016.
ŠABAČKI „KOMEKS“ USPEŠNO POSLUJE ČETVRT VEKA

TREĆINA PROIZVODNjE U IZVOZ

Šabačko preduzeće „Komeks“ na godišnjem nivou proizvede i proda više od tri i po hiljade tona ambalažnih proizvoda, od čega jedna trećina završi na evropskom tržištu
Iza šabačke firme „Komeks“ je burnih 25 godina. Ratovi, inflacija i teško ekonomsko stanje u državi nisu olakšali početak privatnog posla Živoradu Arsenoviću. Uprkos teškim uslovima, posao se održao i širio, te „Komeks“ danas predstavlja jednu od najuspešnijih firmi u oblasti proizvodnje ambalaže za pakovanje hemijskih i prehrambenih proizvoda. U firmi je zaposleno 90 ljudi, koji ostvaruju odlične rezultate.
- Prošle godine plasirali smo oko tri i po hiljade tona ambalaže na domaćem i inostranom tržištu. Trećina proizvodnje završi u izvozu, kako u zemljama regiona, tako i na tržištu Evropske unije i Ruske Federacije. Posebno dobru saradnju imamo sa komintentima u severnoj Evropi u Skandinaviji, navodi komercijalni direktor Nenad Ivanović.
Prostora za unapređenje poslovanja ima dosta, ali je privrednicima u tom poduhvatu potrebna podrška kako lokalnih, tako i republičkih vlasti.
- Na lokalnom nivou problemi se pojavljuju kada želimo da kupimo zemljište, odnosno da proširimo proizvodne pogone. Zemljište koje je u vlasništvu grada je veoma skupo, te bi nam dobro došla mogućnost da možemo da ga otplatimo na duži vremenski rok. Sa druge strane, država ne obraća dovoljno pažnje na mala i srednja preduzeća, iako ona predstavljaju motor domaće privrede i značajno doprinose povećanju zaposlenosti. Mala i srednja preduzeća imaju evulutivni razvoj, ali bez adekvatne podrške pitanje gde ćemo stići je konstanta. Država, nažalost, domaće investitore tretira daleko lošije od inostranih, kojima su na raspolaganju mnoge pogodnosti koje naši privrednici nemaju, kaže Živorad Arsenović, generalni direktor.
Vlasnik „Komeksa“ podržava najavu ministarstva privrede da u 2016. godini obaveze poslodavaca u vezi sa novozaposlenim radnicima, po pitanju poreza i doprinosa, budu značajno smanjene.
- To je dobra odluka koja će pre svega koristiti firmama sa dvoje-troje radnika. Naravno, i mi ćemo koristiti ove pogodnosti, ali je ona prevashodno namenjena malim preduzećima, kaže Arsenović.
Uz pomoć savremenih mašina koje su nabavljene u proteklom periodu, kao i tehnologiji koju koriste, radnici „Komeksa“ učinili su ovo preduzeće evropskim liderom u proizvodnji ambalaže.
- Ništa nije nemoguće ukoliko ste dovoljno dobro opremljeni i znate da radite svoj posao, kaže Ivanović.
Povećanje obima proizvodnje
Naredne godine, zaposlićemo desetak novih radnika. U 2016. godini nadamo se značajanom povećanju obima proizvodnje, uz očekivani prihod do 15 miliona evra.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa