7. januar 2016.7. jan 2016.
UBISTVO MEDICINSKE SESTRE U DOMU ZDRAVLjA

NEKA LjUBINKA BUDE POSLEDNjA ŽRTVA

U ambulanti službe medicine rada psihijatrijski bolesnik ubio medicinsku sestru. Ministarstvo i sindikati traže promenu zakona i najstrože kazne za počinioce napada na medicinske radnike
Medicinska sestra Ljubinka Popović (59), ubijena je u utorak na svom radnom mestu u četvrtoj zdravstvenoj ambulanti Doma zdravlja. Zbog ovog zločina odmah je uhapšen Vukašin Vilotić (42). Ljubinka je nožem ubodena u vrat. Povreda je bila takva da joj doktori nisu mogli pomoći. Ubijena Ljubinka je više od 30 godina pomagala drugima. Vilotić je pre desetak godina izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je poginulo dete. Nož je poneo sa sobom, a u službu medicine rada je došao da mu se prepišu lekovi za psihijatrijsku bolest od koje je bolovao. Nakon izvršenog zločina, oprao je ruke i mirno seo u čekaonicu.
Ljubinka je ostavila dvoje dece i troje unučića.
Ovo je treći napad na medicinske sestre u poslednjih nekoliko meseci u Srbiji. Prethodne dve su u Beogradu brutalno pretučene.
Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar odmah je u utorak posetio Šabac. Izjavio je da više ne može da se priča, nego mora da se radi. Najavio je najhitnije pokretanje inicijative za pooštravanje kazni za sve koji naprave bilo kakvo protivzakonito delo u zdravstvenoj ustanovi.
-Zdravstvena ustanova treba da bude oaza mira, gde se pomaže ljudima, a ne bojno polje gde će deca da ostaju bez roditelja. Tražićemo najrigoroznije kazne za počinioce svega što se desi u zdravstvenim ustanovama, rekao je Lončar.
Šabac su u sredu posetili i državni sekretar Ministarstva zdravlja, prof. dr Berislav Vekić, i predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Dragan Bisenić. Pre toga, u Beogradu su održali sastanak predstavnici Ministarstva i sindikata i zauzet je jedinstven stav, da se traži izmena zakona.
Državni sekretar Vekić je rekao da je ovo bio tužan dan za porodicu Popović, grad Šabac i srpsko zdravstvo.
-Mislim da ovo treba da bude konačna opomena. Poslednjih meseci se suočavamo sa učestalijim fizičkim fizičkim nasrtajima na zdravstvene radnike. Već smo pokrenuli inicijativu za promenu Krivičnog zakona, za pokretanje hitnog krivičnog postupka protiv svakog ko napadne zdravstvenog radnika i da bude najstrože kažnjen. Nadamo se da ćemo sa rezultatima izaći vrlo brzo. Ne možemo sami da vodimo ovu priču, nego samo u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom pravde, rekao je Vekić.
Bisenić je naveo da su još posled poslednjeg napada na medicinsku sestru u Institutu za onkologiju krajem novembra imali sastanak sa resornim ministarstvom i zaštitnicima građana Rodoljubom Šabićem i Aleksandrom Jankovićem. Istakao je da su i tada pokušali da nađu rešenje za učestale napade, ali da ih je ovaj slučaj pretekao u tome.
-Sindikati stoje iza toga da nama u ovom trenutku ne treba bedž na kome će pisati da smo službena lica. Treba nam iskrena i hitna zdravstvena zaštita., izmena Zakona i da Tužilaštvo hitno reaguje po službenoj dužnosti, ali i kaznene odredbe. To može biti simboličan gest. Ljudima kakav je čovek koji je ubio Ljubinku, verovatno nikakav zakon ne može odvratiti od nauma. Ipak, pokazaće se da je Državi stalo, rekao je Bisenić i dodao da ovo nije samo problem zdravstva, već društva i da ne sme biti shvaćeno kao normalna pojava u kriznom periodu.
Vekić ne smatra da je potrebno još ustanova za zbrinjavanje psihijatrijskih bolesnika. Kaže da strategija predviđa veći angažman primarne zdravstvene zaštite kod psihičkih bolesnika, kroz program približavanja tih pacijenata zajednici. To je program koji implementiraju za jedno sa OEBS.
-Program će u potpunosti zaživeti kada završimo reformu primarne zdravstvene zaštite, gde ćemo napraviti tzv. savetovališta, odnosno specijalne ambulante za psihičke bolesnike pri domovima zdravlja. Lekari specijalisti psihijatrije odlučuju o dijagnozi i svako ko ima indiciju da bude hospitalizovan sigurno će i biti, rekao je Vekić.
Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, dr Branko Vujković, naveo je i da je jedan od zahteva da se vrati procedura prepisivanja lekova kojima se leče psihijatrijski bolesnici na psihijatre. Takva je bila praksa do uvođenja izabranog lekara koji to sada rade. Vujković smatra da to ipak treba da se obavlja pod nadzorom stručnjaka.
- Ljubinka Popović je juče došla na svoj posao, radila odgovorno, kao i svakog dana više od 30 godina, ali se u utorak nije vratila svojoj deci i porodici. Ubijena je na svom radnom mestu pomažući drugima. Tu i leži najveći apsurd ove tragedije. Da li bilo ko treba da bude povređen i ubijen dok radi svoj posao. Država mora snažno i brutalno da reaguje prema svima onima koji napadaju druge koji odgovorno rade svoj posao. Našoj Ljubinki ne možemo pomoći, ali neka ona bude poslednja u nizu napadnutih, ne samo zdravstvenih nego svih radnika u Srbiji, rekao je Vujković.
Direktor Doma zdravlja Miroslav Popović obećao je pomoć porodici nastradale. Uputio je i apel ministarstvima zdravlja i pravosuđa da se u buduće ovi događaji ne ponove.
Šabački Dom zdravlja u sredu u 13 časova je održao “Pet minuta tišine za pravo na život”. Ovaj protest podržao je i Sindikat, a priključili su se i drugi zdravstveni centri u Srbiji.
Ljubinka Popović je sahranjena u sredu u 14 časova u Mišaru.
Nije joj se moglo pomoĆi
Nastradaloj Ljubinki prvi je pomoć pokušao da pruži dr Andrija Antonić, specijalista medicine rada. Kaže da je prizor bio strašan, a povrede takve da joj se nije moglo pomoći, iako su učinili sve što je bilo u njihovoj moći.
-Porazno je to što je ovo društvo došlo do toga da doživimo ovako nešto, bez obzira na pomućenu svest počinioca. Nekada su ljudi imali najviše poverenja u doktore i postojao je dobar odnos. To se u poslednje vreme poremetilo. Zamolio bih i novinare da izveštavaju malo i afirmativno o ovoj profesiji. Imam utisak da se nekad svesno ili nesvesno potpiruje animozitet, rekao je dr Antonić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa