7. januar 2016.7. jan 2016.
MANjI RAČUNI ZA STRUJU ILI GAS ZA UGROŽENE

POMOĆ NAJSIROMAŠNIJIMA

Nova Uredba Vlade Republike Srbije o energetski zaštićenom kupcu omogućiće većem broju građana da stekne taj status
Materijalno ugroženi građani će i u narednom periodu moći da računaju na povlastice prilikom plaćanja računa za utrošene energente. Procene su da će novom Uredbom Vlade Republike Srbije o energetski zaštićenom kupcu ovo pravo moći da ostvari oko 200. 000 građana. Oni će, doduše, morati da se opredele da li žele da se umanjenje računa odnosi na isporučenu električnu energiju, ili za utrošeni gas.
- Novom Uredbom o energetski zaštićenom kupcu pravo na povlastice mogu da zatraže i porodice čijem članu obustava isporuke struje ili gasa može da ugrozi život ili zdravlje. To pravo stiču na osnovu podnete medicinske dokumentacije. Pojedinih novina ima i u samom načinu sticanja statusa energetski zaštićenog kupca, poput mogućnosti podnošenja žalbe Ministarstvu energetike, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o neodobravanju ovog statusa, navodi Ana Topalović, saradnik u Odeljenju za društvene delatnosti.
Zahevi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca predaju se na Jedinstvenom šalteru Gradske uprave Šapca, a sve informacije u vezi sa ostvarivanjem ovog prava mogu se dobiti u Odeljenju za društvene delatnosti. Dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje ovog prava nije se menjala u odnosu na prošlu godinu.
- Potrebno je dostaviti dokaz o prebivalištu i srodstvu sa podnosiocem zahteva i članovima domaćinstva. Neophodan je i dokaz o ukupnim mesečnim primanjima, uverenje iz Službe za katastar nepokretnosti i uverenje iz Poreske uprave, kao i poslednji račun za električnu energiju ili za gas, dodaje naša sagovornica.
USLOVI POTREBNI ZA OSTVARIVANjE PRAVA
Pravo na 120 kilovata besplatne električne energije, ili 35 kubika gasa, ima jednočlano domaćinstvo sa prihodom do 13.595 dinara, koje mesečno troši do 480 kilovata struje. Limit za dvočlana i tročlana domaćinstva je 19.795 dinara, pri čemu mogu da dobiju besplatnih 160 kilovata električne energije, ili 45 kubika gasa, ako ne troše više od 640 kilovata. Četvoročlane i petočlane porodice ne smeju imati na raspolaganju više od 25.990 dinara kako bi dobili 200 kilovata struje ili 60 kubnih metara gasa. Domaćinstva sa šest ili više članova imaju pravo na 250 kilovata električne energije, ili 75 kubika gasa, ako im prihod ne premašuje 32.684 dinara. Zaštićenim kategorijama računi će biti umanjeni tokom januara, februara, marta, oktobra, novembra i decembra.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa