7. januar 2016.7. jan 2016.
USPELE OBJEDINjENE JAVNE NABAVKE

NAPRAVLjENE OGROMNE UŠTEDE

Objedinjenim javnim nabavkama na području grada došlo se do uštede od 71,5 miliona dinara prošle godine. Zbog dobre prakse, sprovešće se i ove godine. Ako ministarka Mihajlović u narednih 15 dana sa gradonačelnikom Zelenovićem ne bude razgovarala o dugu od 130 miliona dinara Države prema gradu, gradonačelnik najavljuje tužbu protiv Države
Povodom godinu dana rada Komisije za javne nabavke gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Komisije, Ivan Jerotić, održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o ostvarenim rezultatima i daljim planovima. Zahvaljujući objedinjenim javnim nabavkama koje su sprovedene za javna preduzeća, ustanove i škole na području grada došlo se do uštede od 71,5 miliona dinara. Na konferenciji je rečeno da je ovaj iznos premašio očekivanja.
Gradonačelnik je izrazio zahvalnost svima koji su se odlučili da uđu u proces javnih nabavki i čestitao Jerotiću. Istakao je da pri tom nije zapošljen ni jedan novi službenik, nego su to radili ljudi koji već imaju posao u javnom sektoru, a ovo im je bila dodatna obaveza. Zelenović smatra da bi primer Šapca trebale da slede i druge lokalne samouprave.
Ivan Jerotić je istakao da će zbog pozitivnog ishoda iz prethodne godine, i ove biti raspisane javne nabavke. Planirano ih je ukupno sedam, a procedura javne nabavke električne energije je već u toku.
-Napravljene su ogromne uštede. Prošle godine je bilo osam zajedničkih javnih nabavki. Najinteresantnije su bile nabavka električne energije, gde je bilo 39 naručilaca, sredstava lične higijene sa 38 i kancelarijskog materijala sa 37 naručilaca. Najveće uštede napravljene su kod nabavke električne energije, 35 miliona dinara, 22 miliona za gorivo i 7,5 miliona za usluge osiguranja. Ova Komisija davala je i saglasnost na konkursna dokumenta preduzeća. Predlagali smo da im kriterijum bude najniža cena, ali tamo gde je bitan kvalitet gledali smo i druge stavke, naveo je Jerotić.
Gradonačelnik je rekao da je 2015. godina početa od nule, jer su se trudili da sve zaostale dugove iz 2014. godine izmire. Naveo je da su prihodi u budžetu povećani za tri miliona evra.
-Bazen nam je najjeftiniji u Srbiji, Trg takođe. Šabac je jedan od gradova sa najmanje zaposlenih u javnoj upravi po stanovniku. Nismo prezaduženi. Naša obaveza prema poslovnim bankama je 160 miliona dinara. Sve što stoji u budžetu je realno. Zauzvrat, mi kao grad nismo nagrađeni. Šabac nije dobio nikakav transfer na kraju godine, kao što su dobili mnogi gradovi u Srbiji. Nije mi jasno koji kriterijumi su korišćeni. Smatram da je Šabac kažnjen, a ne postoji ni jedan razlog za to, rekao je gradonačelnik.
Prema njegovim rečima lokalne samouprave će u narednom periodu ostajati bez poreza na zarade, čime će izgubiti motiv da se bore i takmiče da obezbede bolje uslove. Smatra da će se taj novac vraćati lokalnim samoupravama kroz selektivne transfere. Zelenović je istakao da se tome mora stati na put.
-Šabac je ostao uskraćen za 130 miliona iz regularnog ugovora preko Fonda za razvoj za izgradnju infrastrukturnih objekata. Mi smo bez ikakvog obrazloženja i odluke uskraćeni za taj novac, naveo je Nebojša Zelenović.
Gradonačelnik je podsetio da je već pisao ministarki građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović, a ovih dana je to učinio ponovo. Zatražio je hitan sastanak sa ministarkom i istakao da će, ukoliko u roku od 15 dana ne budu razgovarali o novcu koji Država duguje Šapcu, biti prinuđen da kao predstavnik grada tuži Državu.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa