14. januar 2016.14. jan 2016.
NOVI PARLAMENTARNI IZBORI NA PROLEĆE

SVI OČEKUJU DOBRE REZULTATE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u nedelju “prelomio”: uz lokalne i pokrajinske izbore na proleće nas čekaju i parlamentarni. Datum oko kojeg se ovih dana najviše spekuliše u medijima 24. april
Uprkos upozoravanju privrednika da bi raspisivanje novih parlamentarnih izbora u ovom trenutku značilo nazadovanje započetih reformi, i nedoumicama poznavaoca političkih prilika u Srbiji oko valjanih razloga za održavanje istih, premijer je u nedelju doneo odluku da ćemo na proleće pored novh predstavnika lokalnih i pokrajinskih, birati i novi sastav republičkog parlamenta. Datum koji se ovih dana najčešće spominje u medijima je 24. april, a javnosti su svoj stav preko medijskih agencija, izneli svi relevantni učesnici buduće političke trke za glas. Ovo bi bili 11. parlamentarni izbori od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.
Članica Predsedništva Srpske napredne stranke, Maja Gojković ovim povodom je izjavila da će republički, pokrajinski i lokalni izbori biti održani istog dana, i da na glavnom odboru stranke nije razmatrana mogućnost raspisivanja predsedničkih izbora.
- Odluka o odborima je doneta u interesu građana. Aleksandar Vučić, koji je predsednik SNS i premijer Srbije, želi da čuje i dobije jasan mandat građana za to koju politiku podržavaju. Građani će na ovim izborima moći da se opredele za politiku reformi i stabilizacije sa jedne, ili sa druge strane politiku Demokratske stranke i Bojana Pajtića – istakla je Gojkovićeva.
Sa druge strane, Demokratske stranka je ocenila da je ovo dobre vest za građane Srbije, jer će kako je naveo predsednik DS Bojan Pajtić, vanredni parlamentarni izbori pokazati i Aleksandru Vučiću i njegovom režimu da građani neće ćutati dok im se smanjuju plate, otimaju penzije, povećavaju porezi i cene, da neće mirno gledati kako se samo oni bogate, kako od svojih smanjenih plata plaćaju privatne poslovne dogovore provučene kroz tajne ugovore i da neće pristati na ućutkivanje kritike, strahovladu i uništavanje institucija. Pajtić je dodao da će DS na izbore izaći sa programom koji će pokazati da se reforme mogu sprovoditi i radna mesta otvarati bez smanjivanja plata, bez štednje na građanima, bez ućutkivanja kritike i bez zloupotrebe vlasti.
Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i narodni poslanik Dušan Petrović kaže za „Glas Podrinja“ da je u najboljem interesu građana Srbije da proevropske, opozicione stranke, pokreti i ugledni pojedinci formiraju jedinstveni blok i tako nastupe na prevremenim parlamentarnim izborima. Prema njegovim rečima, sazrele su okolnosti za formiranje ozbiljne političke alternative vlasti koja je pokazala da nije dorasla teškom vremenu u kome živimo.
- Srbija je zemlja sa najnižim platama u regionu, a strah građana od gubitka posla i neizvesna budućnost mladih stvaraju negativnu atmosferu u društvu koja može izazvati rast uticaja ekstremnih političkih opcija. Zato je zadatak svih nas koji se već 25 godina borimo za modernu evropsku Srbiju, da se okupimo i kažemo jasno i glasno da imamo plan za budućnost i da ne prihvatamo da se pomirimo sa postojećim beznađem. Zajedno za Srbiju daće konstruktivan doprinos dogovoru proevropskih opozicionih stranaka sa uverenjem da imamo kapaciteta da definišemo odgovornu razvojnu politiku koja će probuditi razočarane građane i rezultirati novom energijom koja će doneti izborni uspeh na svim nivoima – ističe Petrović.
Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, vest o prevremenim parlamentarnim izborima ocenjuje kao dobru, jer je to po njemu prilika da se formira Vlada koja može da reši probleme, umesto dosadašnje koju čine “uglavnom neobrazovani i nestručni ljudi”. On je takođe pozvao na konsolidaciju opozicije.
- Da bi se napravio uspeh i politički preokret na izborima presudna je konsolidacija opozicije i zato ćemo mi kao SDS odmah organizovati sastanak naših tradicionalnih koalicionih partnera sa kojima delimo ideju razvoja Srbije već godinama i koje mogu svojim ljudskim potencijalima, energijom i iskustvom doprineti rešavanju gorućih problema građana Srbije – istakao je Tadić.
Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, priključuje se razmišljanju o ujedinjenju svih demokratskih, građanskih i evropskih ogranaka.
-Politički imperativ pred nama je stvaranje saveza koji bi artikulisao interese evropske Srbije, upristojio politički život zemlje, vratio u politiku najbolji deo društva i predstavljao protivtežu svemu što zemlju vuče u propast definisanu primitivizmom i nekompentencijom- kaže lider LDP.
Najava raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora je za predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja “jedina ispravna i jedina moguća u ovako teškoj situaciji”.
-SRS je spreman za izbore i mi smatramo da će oni biti svojevrstan referendum. Da će se narod odlučivati između pobornika EU, a to su Aleksandar Vučić i naprednjačka stranka i SRS koja je kategorički protiv EU i za integracije sa Rusijom- izjavio je Šešelj i dodao da SRS na ove izbore ide samostalno.
Prema najavama predsednice Demokratske stranke Srbije Sande Rašković Ivić, ova partija će na izbore sa “Dverima”, manjim strankama, udruženjima i političkim organizacijama.
- Sa gledišta DSS i patriotskog bloka ova odluka predsednika Vlade je dobra, jer je to prilika da u Srbiji dođe do promena. Pre svega može doći do pobede novog koncepta politike, koja će biti okretanje od EU, a veće vezivanje za Rusiju- istakla je Rašković Ivić.
Socijalistička partija Srbije ne brine za rezultat, istakao je portparol SPS Đorđe Milićević.
-Socijalisti su spremni za izbore i ubeđeni da je pravo vreme da preuzmu levi centar i budu politička snaga koja će omogućiti da Srbija uđe u mirne vode i postane normalna i predvidiva zemlja. Hoćemo zdravo demokratsko društvo, u kojem su pravila vežna i u kojem se izbori dobijaju na osnovu jasnih rezultata a ne praznih priča i izmišljenih afera- rekao je Milićević.
Predsednik Nove stranke Zoran Živković, izjavio je da je odluka o vanrednim izborima premijera priznanje da je njegova vlada nesposobna da Srbiji donese bilo šta dobro, a da NS na izborima očekuje pobedu.
-Čestitam premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnoj hrabrosti da raspiše izbore i time prizna da je on lično i njegova vlada nesposobna da donese Srbiji bilo šta dobro – kazao je Živković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa