Info

14. januar 2016.14. jan 2016.
BIBLIOTEKA ŠABAČKA

SVOJEVRSNA GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI

Na konkursu za finansiranje umetničih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina i nastajanja novih umetničkih dela savremenih umetnika Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije odobrena sredstva za šest od osam projekata šabačkih umetnika koji su preko ove ustanove konkurisali
Drugu godinu za redom Biblioteka šabačka u saradnji sa mladim umetnicima uspela je da ostvari nezavidan uspeh kada je u pitanju realizacija projekata koji za cilj imaju afirmaciju i podršku mladim snagama ali istovremeno i približavanje savremenih umetničkih dostignuća posetiocima Biblioteke i široj šabačkoj publici.
- Ovo je deveti projekat, deveto umetničko delo koje smo u poslednje dve godine na konkursu dobili. Kada pogledamo rezultate i kada shvatimo da će prostor Biblioteke šabačke i Aneksa da ukrase radovi uglavnom mladih šabačkih umetnika izuzetno smo srećni i ponosni i prilično sigurni da idemo dobrim putem. Naša ideja je da pored svoje osnovne funkcije, a to je rad sa čitaocima, korisnicima, posebno sa našim najmlađim i najdražim, Aneks vremenom postane i neka vrsta slobodno mogu da kažem i galerije savremene umetnosti. Dakle, u biblioteci se prvenstveno čita, istražuje, uči. U biblioteci se i sanja, i slika, i crta, prave se skulpture. Biblioteka, odnosno knjiga, je sve. Sve polazi iz knjige i sve se na kraju vraća knjizi - kaže Kristina Arsenović.
„U početku beše reč“ Nikole Pašića, „Prototip“ Slobodana Peladića, „Slagalica“ Dragane Đurđević, „Pokreni se“ Milene Obradović, „Komunikacija“ Zvonka Petrovića i „Svetlosna instalacija - objekat za zgradu Aneksa Biblioteke šabačke“ Igora Marsenića postaće deo umetničkog fonda Biblioteke šabačke.
- Već godinu i po dana članovi „Kombinarta“ imaju odličnu saradnju sa Bibliotekom šabačkom tako da nas nije iznenadilo što nam je otvorila vrata i po pitanju izrade projekata za naša dela. Povod za moj rad, biciklo, bila je izložba za „Noć muzeja“ na temu „Zlatno doba Zorke“. Kako sam malo istraživala uvidela sam da su naši sugrađani tada išli biciklima na posao i pokretali industriju ovog grada. Time su pokretali i društvo grada, kulturu. Meni je to bila asocijacija da napravim jedno zanimljivo, kreativno biciklo. Simboličnim nazivom sam želela da poručim da se kultura u ovom gradu pokrene - naglasila je Milena Obradović, vajar i član Udruženja „Kombinart“.
Dobijena sredstva za mlade umetnike znače mnogo, ali im je još vrednije to što će njihovi radovi krasiti zidove Aneksa.
- Kao mladom umetniku jako mi znači da mogu svoje delo da predstavim u jednoj kulturnoj instituciji kao što je Biblioteka šabačka. Sredstva, naravno, materijalna meni lično znače da mogu da nastavim sa svojim radom. Ovo je jedna vrsta podstreka za kasnije izložbe i mogućnost proširenja cele ove serije slagalica kako bi se dobila jedna nova dimenzija - dodala je Dragana Đurđević kojoj je cilj bio da putem svog dela, nastalog po uzoru na dečju igračku, pruži mogućnost publici da stvore novu sliku i samim tim ispolje svoju kreativnost.
Izlazeći iz okvira klasične umetnosti Zvonko Petrović, inače član Udruženja „Holodrom“, ponudiće u skorije vreme ljubiteljima vizuelne umetnosti konceptualno rešenje konkretnog dela.
- Teško je govoriti o delu koje tek treba da nastane jer se mi umetnici trudimo da upravo kroz rad kažemo ono što imamo. Delo koje bi trebalo da se realizuje posredstvom ovog konkursa treba da asocira zapravo na nekakav ormar. Ormar u kom su pohranjene knjige. Radni naziv je „Komunikacija“. Postavljene u nekom posebnom formalnom nizu knjige bi trebale da asociraju na to kako ljudi posredstvom knjige komuniciraju i međusobno i sa ljudima koji su te knjige napisali, napravili, ali i sa ustanovom u koju dolaze i iz koje knjige pozajmljuju. To je Biblioteka - istakao je Zvonko.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa