29. jul 2010.29. jul 2010.
MILENA PETROVIĆ DOMAĆICA IZ BADOVINACA

MAJSTORICA ZA “ZLATNE UKOVE“

Posle venčanice koju nosi prvog dana, mlada drugog dana oblači tradicionalnu mačvansku narodnu nošnju. Ja joj prvo obavezno napravim „punđu“, čak i ako devojka nema dobru kosu. Onda stavljam ubradač, koji je sličan belom šalu sa dosta čipke
Kad u Badovincima, najvećem mačvanskom selu kraj Drine, neka udavača odluči da stane pred matičara, ista odmah pozove domaćicu Milenu Petrović, u selu poznatiju kao tetka Mica, spremačica mlada. Mnoge buduće supruge bi želele da ih baš ona nakinđuri i psihički pripremi za ono sudbonosno DA. U poslednje vreme, iz istog razloga, traže je i mladoženje. Svake godine, početkom maja, kad u selu zaređaju svadbe, tetkka Mica ima pune ruke posla, sve do zime dok ne utihne svadbarska muzika. I tako punih 30 godina. Uporedo sa doterivanjem udavača priprema i neobične mladenačke torte, a u svemu joj najviše pomaže ćerka Marina.
Podelile su posao. Dok Mica brine o frizuri, detaljima u kosi i ceremoniji izvođenja mlade iz roditeljskog doma, Marina je zadužena za šminku.
«Svadbena veselja obično traju dva dana. Posle venčanice koju nosi prvog dana, mlada drugog dana oblači tradicionalnu mačvansku narodnu nošnju. Ja joj prvo obavezno napravim «punđu», čak i ako devojka nema dobru kosu. Onda stavljam ubradač, koji je sličan belom šalu sa dosta čipke. Potom dolazi marama, a preko nje idu ukovi (ukrasi od žutog metala, imitacija dukata). Zatim mlada oblači libadu i ostalu nošnju, pregaču, skute... U poslednje vreme narodnu nošnju praktikuju i mladoženje, pa se brinem i za njihov izgled. Osim toga sve mlade muči velika trema. Ja ih smirim, posavetujem kako da postupe kad uđu zetovi, kako da prihvate nakumče, šta da urade sa sitom i jabukom», kaže Mica.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa