14. januar 2016.14. jan 2016.
DUHOVNO SABRANjE U HRAMU SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG

SVETLOG OBRAZA PRED BOGOM I RODOM

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim Livadama, nekoliko stotina vernika se, u proteklu sredu, okupilo povodom obeležavanja pravoslavne Nove godine i stogodišnjice od Albanske golgote. Posle molitve, u zimskoj crkvi u Parohijskom domu, upriličen je umetnički program, u okviru kojeg je predstavljena knjiga „Srbi na Korzici“ Zorana Radovanovića, učitelja iz Drenovca, uz gusle Vukmana Boričića iz Sremske Mitrovice.
- Naš trud, vaše molitve i sabornost, urodili su blagoslovima Svetog oca Vasilija da raste i da se razvija duhovni život u ovoj Svetinji. Trudimo se da osvetlimo obraz poslanja i prizvanja koji imamo pred Bogom i rodom. U ime duhovnog stasavanja i napajanja Hristove večne reči i jevanđelske nauke i života po veri svetoj, došle su zvanice sa raznih strana, preko Save, Drine i Dunava, čak i iz daleke Rusije, iz prestonice cara Petra Velikog, stigla je delegacija, koja nam je darivala Starorusku ikonu Majke Božje i piroške, rekao je protojerej stavrofor Ivan Jančić.
Program je započeo pesmom „Da nam sa Kosova zora svane“ u izvođenju grupe „Milica Kostić“ iz Varne, koju deset godina uspešno vodi Dobrila Bulješević.
- Bavio sam se srpskim izbeglištvom i progonstvom na međunarodnim prostorima i Srbima na Korzici, koja danas pripada teritoriji Francuske. Naime, moj negdašnji paroh protojerej stavrofor Jakov Čupić, bio je od 1915. do 1919. godine starešina Srpske izbegličke crkve na Korzici, sve je zapisao, a „samo ono što je zapisano, to se dogodilo“. Sa ponosom mogu da kažem da sam, početkom novembra, povodom 100 godina od početka Velikog rata, boravio u korzikanskim gradovima i hodao stopama naših slavnih predaka, rekao je Radovanović.
Posle programa, priređena je trpeza ljubavi, uz dve harmonike, „stare pesme i dobro vino“. Pevalo se, veselilo, igralo, zdravo ispraćalo staro i dočekivalo novo pravoslavno leto Gospodnje. Dobroj atmosferi doprineo je izvanredan glas Snežane Abdijević iz Obrenovca, a prota Ivan je, u maniru pravog domaćina, sveštenika sa osećajem za „dušu naroda“, održao zdravicu. Sabranje je završeno kako i priliči – ponoćnom molitvom u hramu, blagodarenjem za prošlu i prizivom Duha Svetog za nastupajuću godinu.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa