14. januar 2016.14. jan 2016.
PROŠLA GODINA ZA „ZORKU KERAMIKU“ NAJUSPEŠNIJA OD OSNIVANjA

ULAGANjA SE NASTAVLjAJU

Šabačka „Zorka keramika“ uspešno je okončala 2015. godinu. U prethodnih 12 meseci proizvedeno je i plasirano tri i po miliona kvadratnih metara keramičkih pločica, čime je ovo preduzeće potvrdilo status najvećeg domaćeg proizvođača u ovoj oblasti
„Zorka keramika“ spremno dočekuje novu sezonu. Mašine se remontuju, a rukovodstvo očekuje da prošlogodišnji rezultati budu nadmašeni. Uspeh su pratila i ulaganja, poput investicija od oko dva miliona evra u mašinu za štampu pločica i novu presu i sušaru. U sezoni zapošljavaju oko 250 radnika, koji doprinose tome da ova firma u izvozu keramičkih pločica učestvuje sa 45 odsto.
- Prošla godina bila je najuspešnija od osnivanja preduzeća. Ispunjeni su svi planovi, kako u pogledu proizvodnje, tako i u pogledu plasmana robe. Očekujemo još veći razvoj u 2016. i izlazak na zapadnoevropska tržišta. Napravili smo ambiciozan investicioni plan, koji podrazumeva povećanje proizvodnje od 10 odsto. Uvereni smo da ćemo ga realizovati, kaže Petar Miljković, direktor „Zorka keramike“.
Država bi, prema rečima našeg sagovornika, morala da stane na put nelojalnoj konkurenciji i pooštri kontrolu uvoza pločica koje u Srbiju stižu bez odgovarajućeg atesta. Paradoks je da srpski proizvođači izdvajaju godišnje i do 30.000 evra za domaće ateste, a da plaćaju i dodatne kontrole kvaliteta prilikom izvoza.
- Imali smo problema sa vlasništvom nad zemljom na kojoj se firma nalazi. Zakonska rešenja su otklonila taj problem, ali postoje i drugi. Jedan od njih je povlašćeni status pojedinih proizvođača, koji ne plaćaju nikakve dažbine, te na tržište plasiraju svoje proizvode po nerealno niskim cenama. Država tome mora da stane na put i da omogući iste uslove poslovanja za sve privredne subjekte. Mora da se vodi računa i o tome kakva roba stiže iz Evropske unije, a dosta je slučajeva da se toj robi ne zna poreklo, niti da je urađen obavezni atest. I na taj način, proizvođači koji rade pošteno i poštuju sve propise, dospevaju u nepovoljan položaj, kaže naš sagovornik.
Potencijalno veliki problem za poslovanje ove firme, ali i za preduzeća poput „Eliksira“, „Tikurile“ i „Belih limova“, predstavlja status „Zorka energetike“. Trafo stanica sa koje se napajaju sve ove firme je u vlasništvu preduzeća u stečaju, čija je sudbina za sada nepoznata.
- „Zorka energetika“, sa svojom trafo stanicom, napaja električnom energijom čitavu industrijsku zonu stare „Zorke“. Sve firme koje ovde posluju direktno zavise od sudbine ovog preduzeća. Jedino dobro rešenje je da ta trafo stanica pređe u vlasništvo „Elektromreže Srbije“. Ukoliko ova trafo stanica bude van funkcije, kompletna industrijska zona u ovom delu grada prestaje da postoji, upozorava Miljković.
Saradnja lokalne samouprave i države u oblasti infrastrukturnih projekata bi pojeftinila proizvodnu cenu keramičkih pločica, te bi „Zorka keramika“ bila još konkurentnija na domaćem i inostranom tržištu.
- Za razvoj ovog dela Industrijske zone Šapca je važno da se luka na Savi privede nameni. Izvoz brodskim putem bi nam olakšao poslovanje i učinio ga jeftinijim. Slična situacija je i sa železničkim saobraćajem, jer trenutno stanje železničke infrastrukture u Šapcu ne zadovoljava standarde koji su potrebni za nesmetano poslovanje najvećeg broja firmi. Nadamo se da će i država prepoznati ove probleme i naći način da ih reši, kaže naš sagovornik.
„Zorka keramika“ privatizovana je 2003. godine. Pet godina kasnije kreće investicioni ciklus koji je doprineo tome da ovo preduzeće postane najveći regionalni proizvođač keramičkih pločica.
Ekološki svesna firma
„Zorka keramika“ je prošle godine uložila 300.000 evra u sisteme za prečišćavanje vode i vazduha, a u 2016. planiraju, da uz korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije, sagrade sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Uz planirano povećanje obima proizvodnje od 10 odsto, očekuju da još dugo zadrže lidersku ulogu u oblasti proizvodnje keramičkih pločica.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa