14. januar 2016.14. jan 2016.
Organizacija „Caritas“ u opŠtini Krupanj

NOVI PROJEKTI

Novi plan i program kao nastavak saradnje. Prevencija i upravljanje prirodnim rizicima. Edukacija i ponašanje u vanrednim situacijama. Smanjenje rizika od katastrofa
Krupanj je protekle nedelje u sredu 13. januara 2016. godine posetio dr Danijel Galun koordinator humanitarne organizacije „Caritas“ sa ciljem da predstavi planove i nove aktivnosti ove organizacije u opštini Krupanj u narednom periodu. Organizacija „Caritas“ je na području zapadne Srbije u opštinama Krupanj, Lajkovac, Ub, Šabac i Valjevo značajno pomagala postradale u majskim poplavama 2014. godine.
Goste je najpre pozdravio Rade Grujić predsednik opštine Krupanj koji se zahvalio organizaciji „Caritas“ na dosadašnjoj pomoći, ali i ukazao na obostranu želju da se nastavi sa započetom saradnjom. Razgovaralo se o planu i programu aktivnosti u 2016. godini, kao i nameri da se napravi dobar plan različitih edukacija koje će voditi nacionalna agencija za edukaciju koja se bavi vanrednim situacijama.
- Naša pomoć se nije završila po završetku pomoći postradalom stanovništvu. Želimo da u daljoj saradnji sa opštinama, posebno sa opštinom Krupanj, razvijemo jedan program koji će biti namenjen smanjenju rizka od katastrofa i to je nešto što ćemo u ovoj godini raditi. Postoji više aktivnosti koje planiramo, neke od njih su vezane za edukaciju nadležnog osoblja, onih ljudi koji se inače bave vanrednim situacijama u opštini, kako bi se bolje pripremili za neku narednu katastrofu ukoliko do nje dođe, ali isto tako da putem medija malo senzibilišemo stanovništvo kako bi shvatili da je prevencija katastrofa odgovornost svih nas, a ne samo jedne ili druge nadležne službe ili predsednika neke opštine- istakao je dr Danijel Galun iz organizacije „Caritas”.
Kanal korita reke u neposrednoj blizini Dobrog potoka je nešto što treba pod hitno sanirati. To je bio poseban predmet ovog sastanka. Ono što „Caritas“ takođe želi jeste da pokloni jednu mobilnu radio stanicu opštini Krupanj jer je komunikacija u trenutku kada se desila katastrofa bila veliki problem.
Od radnice opštinske uprave Dušice Zeljić ispred štaba za vanredne situacije zadužene za saradnju sa humanitarnim organizacijama saznajemo da je pomoć organizacije „Caritas“ građanima Krupanja počela neposredno posle poplava u maju 2014. godine i da se odvijala u nekoliko faza koje su uglavnom bile bazirane na pomoći u hrani, higijeni, ogrevnom materijalu i obnovi kuća. U okviru Projekta urgentne pomoći podeljeno je 250 paketa hrane i higijene i 72.620 kilograma stočne hrane u ukupnoj vrednosti od preko 40.000 evra. Prva faza u okviru rehabilitacionog projekta opštini Krupanj donela je: građevinski materijal za 63 domaćinstva, pakovanje briketa po jednu tonu za grejanje za 150 domaćinstava, deset šporeta na drva, belu tehniku za 103 domaćinstva, nameštaj u 31 domaćinstvo i vaučere za hranu za 236 domaćinstva. Ukupna vrednost prve faze iznosi preko 140 hiljada evra. Druga faza rehabilitacionog projekta obuhvatila je: plastenike za 14 domaćinstava, stočnu hranu za devet domaćinstava, kokoške za jedno domaćinstvo, veštačko đubrivo za sedam domaćinstava, mlađ pastrmke za pet domaćinstava i mehanizaciju za rad za 10 domaćinstava u ukupnoj vrednosti od preko 45.000 evra.
Organizacija „Caritas“ je u saradnji sa opštinom Krupanj tokom 16 meseci realizovala projekat psiho-socijalne podrške građanima koju je prihvatilo 312 korisnika, a 21 porodica je dobila materijalnu pomoć. Opština Krupanj i „Caritas“ su obnovili ulicu Luke Stevića. Podsećanja radi „Caritas“ je socio-humanitarna organizacija Katoličke crkve čija je misija zaštita i promocija dostojanstva svake ljudske osobe. Ova organizacija pomaže ljudima bez obzira na njihovu versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, a najviše osobama koje žive na marginima društva: starim licima, usamljenima, bolesnima, osobama sa posebnim potrebama, i drugima.
D. Žugić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa