14. januar 2016.14. jan 2016.
U PLANU UREĐENjE PRIOBALjA SAVE

ŠABAC ZASLUŽUJE LUKU

Prošlog četvrtka izvršeno je snimanje rečnog korita Save, od Starog mosta do Cerskog obodnog kanala
Uslov za uređenje priobalja Save i razvoj rečnog saobraćaja je čišćenje korita reke. Zbog toga je prošle nedelje izvršeno temeljno hidrološko snimanje rečnog dna, koje treba da pruži podatke o poslu koji predstoji.
- Ovo snimanje će nam dati sliku izgleda dna reke Save. Na snimcima ćemo videti kompletnu konfiguraciju rečnog dna, kolike su dubine, gde su sprudovi, da li postoje kritična mesta koja moraju odmah da se saniraju. Druga uloga snimanja je da nam omogući realno viđenje lokacija na kojima se mogu graditi luka i marina na Savi. Čišćenje je u planu kada se utvrdi tačno činjenično stanje, naveo je Saša Jovanović, inženjer rečnog saobraćaja.
Snimanje četiri i po kilometra rečnog korita obavljeno je kako bi se utvrdilo šta treba da se uradi kako bi na Savi u boljim uslovima mogao da se odvija saobraćaj rečnim putem.
- Nakon snimanja počinjemo iskopavanje i sređivanje priobalja. Šabac je grad koji zaslužuje da ima luku i marinu, i očekujem da realizacija projekta teče po planu. Grad Šabac će oformiti komisiju sačinjenu od ljudi koji najviše vremena provode na reci. Smatram da će njihova iskustva, znanja i sugestije omogućiti da se dobije kvalitetna slika o uređenju priobalja. Zadatak Grada je da obezbedi sve potrebne uslove za uspostavljanje putničkog i teretnog rečnog saobraćaja, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović tokom snimanja rečnog korita koje je obavljeno sa čamca.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa