29. jul 2010.29. jul 2010.
PIŠE: IVAN LOLIĆ ““ DRAGIM TRAGOM

BESKRAJNO BLAGO MIRJANINIH SEĆANjA

Dom omladine „Vera Blagojević“ u Šapcu, okupljao je od 1960. godine i puno godina posle: mlade slikare, pesnike i pisce, organizovao izložbe slika, književne večeri mladih pisaca i gostovanja naših uglednih književnika. Većina članova je poticala iz redova srednjoškolske omladine. Druženjem „pod krovom“ Doma omladine, sticala su se mnoga nova prijateljstva, mladi su proveravali i potvrđivali svoje umetničke sklonosti i učili se od starijih, već potvrđenih umetnika.
Tu smo prvi put: „U tuđem srcu svoje srce čuli“. Upravo iz tog i takvog kulturnog miljea, visoko u svet nauke, uzletela je Mirjana Božić
Šabac, godine: 1960 /1,2,3... ulica Karađorđeva, br. 50. Dvorište podseća na kratku uzanu ulicu sa uglačanom „turskom kaldrmom“, visokim zidom sa leve i dva, tri praga stanova sa desne strane... I kada je dan svetao, sunce se ovde kratko zadržava.
U jednom od stanova ovog pomalo hladnog prostora, živela je porodica reda i rada: bankarski službenik Ilija Božić, njegova supruga, učiteljica Dara i njihova deca: Mirjana, Gordana i Branislav.
Družeći se sa Mirjanom zavredeo sam pažnju i gostoprimstvo ove porodice i ponekad, u davna pozna leta, po povratku sa plaže Starog grada, slušao Mirjanine stilske vežbe na klaviru, raspravljao o egzistencijalizmu Kjerkegora i Sartra, oponašao Jevtušenka. Velika dnevna soba sa klavirom, visokom policom knjiga i slikama na zidu, nametala je tišinu, upozoravala na red, odlagala razgovor. Verovao sam da ta strogost prostora potiče od tamnih boja nameštaja i da i meni određuje ponašanje i nameće neke velike zahteve koje ću, verovao sam, jednom ispuniti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa