21. januar 2016.21. jan 2016.
POČEO POPIS NELEGALNO SAGRAĐENIH OBJEKATA

PRAKSA DRUGAČIJA OD TEORIJE

Najviše problema postoji u dogovaranju ponovnih poseta, jer se građani, uprkos ostavljenim obaveštenjima, ne javljaju inspektorima. Sa druge strane, građani koji žele da legalizuju objekte, inspektore dočekuju sa pripremljenim dokumentima
Stambeno-poslovni objekat na uglu ulica Tiršov venac i Koste Abraševića izgrađen je pre 25 godina. Rešavanju dugogodišnjeg problema oko legalizacije mogla bi da doprinese primena Zakona o ozakonjenju. Vlasnici zgrade predali su neophodnu dokumentaciju građevinskim inspektorima, i stekli uslov da uđu u proces ozakonjenja. Sličan postupak očekuje i sve ostale građane koji imaju nelegalno sagrađene objekte.
- Investitor je prilikom izgradnje objekta odstupio od građevinske dozvole, i to tako što je izgrađen jedan sprat više. Odstupanje je primetno i u izgledu potkrovlja. Investitoru će zato biti izdato rešenje kojim se nalaže rušenje potkrovlja i drugog sprata. U trećoj tački rešenja stoji da se predmet uvodi u proces ozakonjenja, a ljudi koji su angažovani na poslovima ozakonjenja obavestiće ih šta treba da pripreme od dokumentacije kako bi se sporni objekat legalizovao. Ista procedura očekuje i sve druge građane koji imaju nelegalno sagrađene objekte, kaže Zorka Todorović, šef Odeljenja građevinske inspekcije.
Građevinski inspektori na terenu su od ponedeljka. Najviše problema imaju u dvorištima gde postoji više domaćinstava. Iako uredno ostavljaju obaveštenja, građani se retko javljaju kako bi se dogovorili o terminu naknadne posete. U Gospodar Jevremovoj ulici za prva četiri dana popisa ostavljeno je 40 obaveštenja ali se inspektorima javio samo jedan građanin.
- Čitav proces ide sporo. Građani često nisu kod kuće prilikom naših poseta, a iako im ostavimo obaveštenje da smo dolazili, oni nam se ne javljaju. Da bi dokazali legalnost objekta potreban im je samo list nepokretnosti, koji, ukoliko ga ne poseduju, mogu izvaditi u Službi za katastar nepokretnosti, dodaje naša sagovornica.
Spremite dokumentaciju
Tokom popisa nelegalno sagrađenih objekata utvrđeno je i da pojedina republička javna preduzeća nemaju dokumentaciju kojom mogu dokazati legalnost zgrade. Inspektori zato pozivaju njihove predstavnike i građane da pripreme neophodne papire, odnosno, u ovom slučaju, prepis lista nepokretnosti koji je dovoljan za potvrdu legalnosti.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa