21. januar 2016.21. jan 2016.
Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem

DVA MILIONA EVRA ZA INVESTICIJE

Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem u 2016. godini ulagaće u uređenje gradskog i seoskog područja, kao i opremanje Severozapadne radne zone
Od 230 miliona dinara sa kojima Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem raspolaže ove godine, 132 miliona biće uloženo u radove na gradskom području. Pored uređenja ulica, ove godine akcenat će biti stavljen na sređivanje zelenih površina.
- Osim redovnih obaveza, kao što su održavanje trotoara, rekonstrukcija i izgradnja ulica, šljunčenje puteva i održavanje javne rasvete, veliku pažnju posvetićemo zelenim površinama u gradu. U martu će biti gotova rekonstrukcija Velikog parka, a planiramo da obavimo radove i na uređenju parkova kod Sokolskog doma i u Masarikovoj ulici. Postoji inicijativa i za sređivanje platoa ispred „Zorkinog“ solitera, odnosno Vinaverovog trga, kaže Vladimir Nedeljković, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
Grad će, kroz projekte „Dva na dinar“ i „Tri na dinar“ finansirati radove u seoskim mesnim zajednicama, koje od nedavno imaju mogućnost da troše i sopstvena sredstva, prikupljena na osnovu poreza na imovinu. Opredeljena sredstva za poboljšanje uslova života na selu iznose 37 miliona dinara.
- U razgovorima sa predstavnicima saveta mesnih zajednica i poverenicima donosimo zaključke o tome šta je najvažnije da se uradi u određenom selu. Šabačka sela sada imaju mogućnost da samostalno odlučuju o tome na šta će se trošiti porez na imovinu prikupljen na teritoriji njihovih sela, a mi smo kao grad tu da im pomognemo. U projektima koji budu zahtevali više sredstava od onih koje imaju na raspolaganju, grad će im pomagati kroz programe „Dva na dinar“ i „Tri na dinar“. Cilj ovih aktivnosti je da se poboljšaju uslovi života na selu, navodi Nedeljković.
Za uređenje Severozapadne radne zone opredeljen je 61 milion dinara, jer, prema rečima našeg sagovornika, postoji veliko interesovanje investitora za kupovinu placeva na ovoj lokaciji.
- Postoji veliko interesovanje investitora, kako malih, tako i velikih. Mi ispunjavamo naše obaveze prema svima, odnosno obezbeđujemo kompletnu infrastrukturu ispred njihovih parcela. Do sada smo tako radili, a nema razloga da bude drugačije ni u budućnosti, tako da smo za ove poslove opredelili dosta novca, kaže naš sagovornik.
Grad umesto investitora finansirao izgradnju nove ulice
Umesto novcem investitora, koji nije uplatio naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, iako je izgradio stambeni objekat pre četiri godine, Novoprojektovana ulica gradi se sredstvima iz gradskog budžeta. Nova saobraćajnica koja povezuje Knez Mihailovu i ulicu Kralja Milana, biće duga 140 metara, imaće trotoare i sedam parking mesta. Radovi na ovom poslu, vrednom tri miliona dinara, biće gotovi u martu.
- U toku je sudski spor sa investitorom koji nije ispunio ugovorene obaveze. Iako je njegova obaveza još pre četiri godine bila da uplati sredstva kojima bi se finansirala izgradnja ove ulice, to se nije dogodilo. Poštujući zahteve stanara, koji nisu krivi zbog neodgovornosti investitorima, odlučili smo da samostalno finansiramo ovaj posao, kaže Nedeljković.
Veliki park u novom ruhu
Na proleće, potpuno novi izgled dobiće i šabački Veliki park. Na najvećoj zelenoj površini u centru grada do skoro su bili aktuelni radovi na uređenju pešačkih staza i zameni javne rasvete, a ostatak posla biće okončan na proleće.
- Veliki park će od marta imati sasvim novi izgled, koji će se, uveren sam, veoma dopasti našim sugrađanima. Asfaltiranje staza koje će biti oivičene granitnim kockama počeće čim vremenski uslovi dozvole, odnosno kada temperatura vazduha bude iznad 15 stepeni. Na proleće ćemo odabrati i izvođača radova za uređenje ulaza u park, a u okviru same zelene površine biće dosta novih sadržaja, namenjenih pre svega porodicama sa decom, navodi Nedeljković.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa