21. januar 2016.21. jan 2016.
U OKVIRU JAVNIH RADOVA U KOCELjEVI

POSAO ZA 55 NEZAPOSLENIH

Krajem prošle godine, kroz projekat javnih radova, posao je na period od tri meseca dobilo 55 nezaposlenih lica koja su se nalazila na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja u Koceljevi. Svi oni raspoređeni su kod šest poslodavaca u javnom sektoru.
Za Biljanu Ćećez iz Družetića ovaj projekat je prva prilika za radno angažovanje.
- Završila sam Visoku poslovnu školu. Do sada nisam imala nikakvo radno iskustvo. Ovo mi je praktično prvi posao i bar stičem neke prve radne navike a ni taj novac, koji je skroman, nije zanemarljiv ukoliko je jedini prihod - smatra Biljana.
Pedesetdvogodišnja Milada Mitrić je bez posla ostala nakon 27 godina radnog staža i sada je angažovana na poslovima bibliotekara u Biblioteci “Janko Veselinović” u Koceljevi.
- U okviru javnih radova dolazim do novog posla i nekakvog izvora prihoda. Ova nadoknada predstavlja ukupan izvor egzistencije porodice. Angažovana sam u Biblioteci, kao i prethodnog puta, na poslovima bibliotekara. Ovde mi je lepo, imamo dobru saradnju sa zaposlenima - ističe Milada.
Pored javnih radova kroz mere tzv. stručne prakse koju takođe sufinansira lokalna samouprava sa 50 odsto, dok se druga polovina obezbeđuje preko NSZ, do kraja prošle godine posao je dobilo deset radnika, odnosno deset lica koja nisu imala radno iskustvo kroz projekat Program stručne prakse dobilo je posao kod privatnih poslodavaca.
- U toku prošle godine, kroz projekat javnih radova direktno preko NSZ na kojima se angažuju nezaposlena lica i nezaposleni sa invaliditetom pet osoba sa invaliditetom je bilo zapošljeno u Crvenom krstu i taj projekat je završen, kao i četiri lica u JKP “Progres”, a ovaj naš program javnih radova je nastavak tih programa. Opština je usvojila i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2016. godinu gde su takođe predviđene mere i sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja i za te namene je izdvojila dva miliona dinara u tekućoj godini - izjavio je načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu i turizam Miodrag Tadić.
U trećem kvartalu prošle godine stopa nezaposlenosti u ovoj opštini bila je nešto viša od stope nezaposlenosti u našoj zemlji.
Prema popisu iz 2011. u Koceljevi je živelo skoro 8,7 hiljada radno sposobnog stanovništva.
U Lokalnom akcionom planu zapošljavanja za 2016. godinu navodi se da se na evidenciji NSZ ispostave u Koceljevi u oktobru mesecu prošle godine nalazilo nešto više od 1,7 hiljada lica, od kojih gotovo polovinu čine žene. Međutim, otvaranjem novih proizvodnih pogona koji će zapošljavati prevashodno žensku radnu snagu, statistika će se, veruju u ovoj lokalnoj samoupravi, bitnije promeniti.
Starosna struktura nezaposlenih lica pokazuje da najveće učešće u strukturi nezaposlenih imaju nezaposleni iznad 50 godina života, a zatim lica od 35-39 godina. Prioriteti politike zapošljavanja u ovoj opštini, definisani LAP, su poboljšanje uslova za zapošljavanje mladih i smanjivanje njihove nezaposlenosti, uključivanje teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica, a posebno lica sa invaliditetom i dugoročno nezaposlenih kao i podrška otvaranju novih radnih mesta.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa