21. januar 2016.21. jan 2016.
NAJPOZNATIJI SRPSKI ISTORIČAR, PREDRAG MARKOVIĆ ZA „GLAS PODRINjA“

SVAKI IZBORI SU ISTORIJSKI

Rehabilitacije imaju moralni, ali i imovinski značaj, posebno je sud u Šapcu bio aktivan u tim predmetima. Reći da je nešto urađeno po prvi put u istoriji Srbije ima smisla koliko i kazati da je po prvi put 2016. godina
Istoričar Predrag Marković jedan je od najboljih poznavalaca „učiteljice života“. Na sebe je odavno skrenuo pažnju pobedom u čuvenom kvizu „Kviskoteka“, ali ogroman trag ostavio je upravo proučavajući istoriju. U međuvremenu, na opšte iznenađenje javnosti, postao je potpredsednik Socijalističke partije Srbije. Da sve, ipak, nije politika, dokaz je i blic-intervju koji smo sa njim napravili.
Svedoci smo da se poslednjih decenija menja istorijska slika kada je Srbija u pitanju. Kako Vi gledate na sve učestalije sudske presude koje „bacaju novo sletlo“ na srpsku istoriju?
- Veliki broj ljudi je lišen života, imovine ili građanskih prava bez krivice. Takve nepravde svakako treba ispraviti.
Šta je u stvari cilj rehabilitacije i može li se na taj način ispraviti neka istorijska nepravda?
- Rehabilitacije imaju moralni, ali i imovinski značaj. Nije u pitanju samo istorijska, već često i sudska nepravda.
Kakav je Vaš stav po pitanju, npr, procesa rehabilitacije Milana Nedića?
- Nijedna država u Evropi ne bi rehabilitovala Milana Nedića. Posebno bi bilo glupo da to uradi Srbija, zemlja koja je dala verovatno najveći doprinos antifašizmu, zar da uradimo nešto što nisu učinili ni Slovaci, ni Francuzi, koji su imali slične kolaboracioniste?
Zašto mi malo znamo o našoj istoriji posle Drugog svetskog rata?
- Znamo sve više, posebno posle otvaranja do sada zatvorenih arhiva i niza novih knjiga i radova. Recimo, na primer, znamo skoro potpuni spisak žrtava posle jeseni 1944. godine.
Može li se na osnovu istorijskih postulata i minulog iskustva pretpostaviti kuda se kreće današnji svet?
- Ne. Isto onako kao što ne znate kako će vam izgledati ljubavni život na osnovu prethodnih iskustava, ne možete znati ni kako će izgledati bilo koja druga oblast ljudskog života.
Kako komentarišete sve češće izjave političara da su nešto radili ili da je nešto urađeno po prvi put u istoriji Srbije?
- Srbija danas je veoma drugačija od Srbije u bilo kom drugom vremenu. Reći da je nešto urađeno po prvi put u istoriji Srbije ima smisla koliko i kazati da je po prvi put 2016. godina.
I na kraju, moramo da Vas pitamo i nešto o politici - da li će predstojeći izbori da budu „istorijski“?
- Svaki su izbori istorijski, kao i sve ostalo. I ovaj broj vašeg lista, „Glasa Podrinja“ je istorijski.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa