21. januar 2016.21. jan 2016.
U ZZJZ OBELEŽEN NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

SVAKA CIGARETA SMETA

Nacionalni dan bez duvanskog dima, koji se obeležava 31. januara, ove godine ima slogan “Svaka cigareta smeta”. Tim povodom, Zavod za javno zdravlje Šabac, u utorak je organizovao predavanje za zdravstvene i prosvetne radnike.
- Ovogodišnja kampanja se organizuje pod istim sloganom kao i prethodne godine, pre svega da ukaže na činjenicu da zaista smeta svaka cigareta, i obična i elektronska, ali i da smeta svaka cigareta u zatvorenom prostoru, bez obzira da li je taj prostor vizuelno podeljen ili ne. Brojne aktivnosti koje se organizuju u celoj Srbiji imaju za cilj da skrenu pažnju donosiocima odluka, stručnoj javnosti i stanovništvu na potrebu izmene postojećeg zakona u kome je, za sada, dozvoljeno pušenje u zatvorenim prostorijama, što ima mnogobrojne negativne efekte. Sve je veći broj zemalja u svetu koje napušta ovu praksu i ide ka društvu bez duvanskog dima, kao što su Finska i Norveška, kaže dr Biljana Kilibarda iz Instituta za javno zdravlje Srbije.
U Srbiji je 2010. godine usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim se zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima. U 2014. godini je 14% pušača smanjilo broj popušenih cigareta u toku dana, dok je 13% njih prestalo sa ovom štetnom navikom.
- Uprkos smanjenju, izloženost duvanskom dimu je i dalje velika u Srbiji. Rezultati Istraživanja zdravlja stanovništva u 2013. godini, pokazuju da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru i da je skoro isto toliko nepušača zabrinuto zbog štetnih posledica duvanskog dima. Nažalost, nemamo Savetovalište za odvikavanje od pušenja na nivou grada, ali imamo zdravstveno-vaspitne aktivnosti, kampanje i promocije zdravlja koje bi trebalo intenzivirati, kaže dr Milijana Popović, direktorka ZZJZ Šabac.
Činjenica da danas u Srbiji samo 13% domaćinstava živi bez duvanskog dima jeste zabrinjavajuća, ali je zato ohrabrujuće da je u našoj i u svim zemljama sveta i dalje veći broj nepušača nego pušača.
Prema Istraživanjima efekta primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, u školama i fakultetima je sa 44% u 2010. izloženost duvanskom dimu opala na 7% u 2014. godini, na radnim mestima sa 45% na 31%, dok je u restoranima, kafićima i ostalim ugostiteljskim objektima neznatno smanjena, sa 72 na 64%.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa