21. januar 2016.21. jan 2016.
PRVA TRI MESECA TRUDNOĆE

DRAGE MAME, BEZ DRAME

U prva tri meseca trudnoće najvažije: obratiti se izabranom ginekologu, uraditi sve laboratorijske analize, obrazovati se o trudnoći i roditeljstvu
Trudnoća je normalna pojava oko koje ne treba praviti nikakvu dramu.
Trudnoća nije bolest. Tada je žena najzdravija: može da bude majka. Na prvu loptu kada neko kaže “trudnoća”, svi pomisle na nešto izmenjeno, nešto drugačije. U jednu ruku i jeste: organizam se menja, ali u drugu: reč je o kontinuiranim promenama gde se nijedna stvar ne dešava iznenada. Svaki mesec nosi nešto novo, i organizam se ponašau skladu sa tim.
Obavezno obraćanje izabranom ginekologu.
Najbitnije je da se odmah jave izabranom lekaru u ginekološku ambulantu. Otvara se trudnički karton, upućuje na Savetovalište. Dobijaju prve pouke kako da se ponašaju u domenu ishrane, oblačenja.
Prijaviti sve smetnje i porodične bolesti.
Svaka žena bi trebala da poznaje svoj organizam, tako da svaku promenu treba odmah prijaviti. Od izuzetne važnosti je reći ukoliko u porodici postoji neko hronično oboljenje ili anomalije. Iznenađujuće je koliko veliki broj žena čak i danas to prećuti, a upravo je u prva tri meseca trudnoće to najbitnije signalizirati jer samo tada mogu da se urade neophodne laboratorijske analize kojima ove bolesti mogu rano da se dijagnosticiraju.
Obrazovanje od izuzetnog značaja.
Knjige, internet, predavanja. Danas su mogućnosti brojne. Neophodno je se edukovati o lepotama i rizicima trudnoće, o tome šta roditeljstvo znači. Kako se pripremiti da se bude buduća majka. Da li treba da se plaši ili ne. Na koji način da dočekati to novo divno biće u porodicu.
Laboratorijske analize.
S obzirom da živimo u vreme virusa koji može da ugrozi organizam i majke i bebe, obavezne su redovne kontrole i vađenje laboratorijskih nalaza baš u ova prva tri meseca. Samo tako će svi rizici biti otklonjeni.
Tekst je nastao u saradnji sa babim

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa