21. januar 2016.21. jan 2016.
DONACIJA DIREKCIJE ZA POLjOPRIVREDU

OVNOVI ZA MATIČENjE STADA

Uzgajivačima ovaca iz šabačkih sela Direkcija za poljoprivredu je u ponedeljak podelila 25 priplodnih ovnova rasa il de frans, sjeničke pramenke i virtemberg. Ovnove su na 18 meseci dobili poljoprivrednici koji imaju ovce u rodu, ali nisu imali odgovarajućeg ovna pa nisu uspevali da ih umatiče. Nakon godinu i po dana ovnovi će biti predati drugom odgajivaču.
Dejan Cerovac iz Krivaje ima 13 ovaca rase virtemberg i smatra da je ovaj potez Direkcije dobra stvar jer će sada moći da umatiče svoja stada, kao i njihovo potomstvo. Nada se proširenju stada na 25 do 30 ovaca, ali kaže da to zavisi od subvencija koje budu davane poljoprivrednicima. Zadovoljan je ovnom kog je dobio od Direkcije, a koji se dobro uklopio u gazdinstvu Cerovca.
Branislav Kovačević iz Lipolista takođe je dobio ovna rase virtemberg kojim je uvaćao svoje stado od 16 ovaca i jaganjaca. Staja za ovce koju ima dovoljno je velika za 60 ovaca, pa će ova donacija Direkcije biti podstrek za proširenje.
- Lepo je živeti u selu, ali treba imati podršku kako od lokalne sredine tako i od države. Teško je, ali se ne smemo predavati. Potrebno mi je malo više para da se ozbiljno posvetim ovčarstvu, što nije lako uz četvoro dece, od kojih su tri u srednjoj, a jedna u osnovnoj školi. Ovaj ovan mi znači zbog dobijanja papira i matičenja i nadam se da će u narednom periodu, uz neke stimulacije, biti bolje, kaže Kovačević.
Kako je naveo direktor Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar grad je završio strategiju agrarnog i ruralnog razvoja koja predviđa i genetsko unapređenje u stočarstvu.
-Zbog toga što imamo veoma mali broj umatičenih ovaca, a subvenicje nisu male, 7.000 dinara po grlu, sada će ova stada biti umatičena. Korist će biti velika. Izračunali smo da subvencije koje se dobijaju od države rešavaju pitanje hrane za sve njihove ovce, objašnjava Špegar.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa