21. januar 2016.21. jan 2016.
SAVETI ZA UREĐENjE MALOG STANA

JEDNOSTAVNOST PRE SVEGA

Ukoliko živite u manjem stanu, evo par korisnih saveta kako da barem naizgled taj prostor učinite većim, ali i funkcionalnijim
Uska dnevna soba
Ako vam je dnevna soba ide u dužinu više nego u širinu, podelite taj prostor u tri zasebne celine za sedenje koristeći manji komadni nameštaj. Koristite ogledala kao dekorativni element u ovoj prostoriji, jer ćete tako osvetliti čitavu prostoriju dnevnim, ali i veštačkim svetlom.
Višenamenski nameštaj
Za male prostore idealan je nameštaj koji ima višestruku namenu. Ukoliko možete sebi da priuštite kvalitetne komade nameštaja koji mogu da se sklapaju i tako dobiju višestruku namenu, ovo je idealno rešenje jer ćete učiniti vaš prostor funkcionalnijim.
Boja
Okrečite stan u jednu boju. Preporuka je da to budu blagi tonovi koji neće činiti prostorije manjim nego što jesu, a ujednačen ton kroz celu kuću će doprineti da vaš stan vizuelno izgleda veće.
Što jednostavnije
Još jedno od pravila da mali stan izgleda veće je tako što ga nećete pretrpati ni nameštajem, ali ni sitnicama. Izbegavajte podne prostirke i milje na nameštaju, a ukrasne figure svedite na minimum. Centralni deo sobe bi trebalo ostaviti slobodan, jer će stvoriti iluziju širine prostora.
Veliki komad nameštaja
Ako imate zasebnu spavaću sobu u malom stanu, slobodno kupite što veći krevet. Ovaj dominantan ali i glavni komad u spavaćoj sobi će odvući pažnju na činjenicu da vam je soba mala jer će on biti u centru pažnje, te će vam se soba učiniti barem prividno većom nego što to i jeste.
Prirodna sredstva za čišćenje doma
Ovaj članak je namenjen svima vama koji želite da u čišćenju svog doma upotrebite domaća sredstva. Naravno, postoje i kupovna ekološka sredstva, ali je svakako ekonomičnije kada ih napravimo sami.
Soda bikarbona
Ako vas muče neprijatni mirisi u frižideru, stavite posudicu sa sodom bikarbonom u njega, upiće sve neprijatne mirise od hrane, a samo kašičica sode ubačena u novu kesu za đubre upiće miris. Blagoslov u letnjim mesecima! Ukoliko sudove perete ručno, soda može da bude dodata u vodu za pranje, pogotovo ako muku mučimo s masnim tiganjima, a i koža na rukama tako manje strada.
Tepihe pre usisavanja pospite sodom koja će upiti neprijatne mirise. Ostavite je da deluje pola sata, pa usisajte. Isto važi i za podloge na kojima leže kućni ljubimci ili pak za mačji NjC, na čije je dno, ispod peska, radi otklanjanja neprijatnih mirisa dovoljno posuti kašiku sode.
Soda omekšava vodu i uklanja kamenac pa umesto kojekakvih „hemija” probajte da NjC šolju pospete šakom sode. U vodu zatim sipajte, na dva sata, šoljicu alkoholnog sirćeta i isto toliko sode. Dogodiće se mali hemijski proces, ali sasvim bezopasan. Ako se na šolji ispod ivice uhvatila buđ, u plastičnoj posudi pomešajte alkoholno sirće i sodu, a onda u to umočite komade vate i njima obložite ivice. Ostavite da deluje sat-dva i zatim sve obrišite. Čudotvorno je, i učinak nije ništa lošiji od onih crvenih i zelenih tečnosti koje ponekad mogu biti opasne za život.
Soda je odlično abrazivno sredstvo, pa njome pospite i lavabo i kadu, uz kapljicu-dve limunovog soka i trljajte, kao što činite i sa uobičajenim abrazivnim sredstvima.
Dve kašike sode u odeljku za deterdžent, najbolja su preventiva za mašinu za veš, a ujedno će i omekšati vodu u kojoj se pere veš, bez obzira da li perete beli, crni ili šareni. Dostojno će zameniti tablete i tečnosti protiv kamenca.
Sok od limuna
Sok od limuna stvoren je za raznoliko čišćenje i uklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji, ali i sa ruku nakon sečenja luka ili čišćenja ribe.
Od limuna se jednostavno može pripremiti univerzalno sredstvo za čišćenje, pa u flaši sa raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna i petnaestak kapi eteričnog ulja limuna s litrom vode.
Osim što čisti, limunov sok uspešno uklanja i vodeni kamenac s kuhinjskih armatura i posuđa. Za sprečavanje nakupljanja kamenca, ali i za poliranje, kuhinjske slavine povremeno natrljajte sokom, odnosno kriškom limuna.
Limun može poslužiti i za dezinfikovanje mikrotalasne tako što ćete u nju staviti posudu s vodom i limunovim sokom i uključiti na nekoliko minuta.
Sirće
Alkoholno ili jabukovo sirće možete sipati u bocu sa raspršivačem i time čistiti kuhinjske površine, masne naslage na kuhinjskim elementima, sve. Zbog lepšeg mirisa u flašicu stavite i nekoliko kapi ulja od lavande (ili nekog drugog, po želji).
Prozore i staklene površine perite uz pomoć boce sa raspršivačem u kojoj je obična voda s jednim decilitrom alkoholnog sirćeta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa