21. januar 2016.21. jan 2016.
MONOGRAFIJA I NOMINACIJA AKADEMIKA PROFESORA DR MARKA TODOROVIĆA

ŽIVOT ZA NAUKU

Akademik profesor doktor Marko Todorović je ceo svoj život posvetio nauci. Izdvajaju se njegovi doprinosi u oblasti hemije, biotehnologija i zaštite životne sredine.
To je u najkraćem epilog promocije monografije i nominacije za Nobelovu nagradu iz hemije za 2016. godinu, održane prošlog petka u svečanoj sali novootvorenog hotela “Sloboda” u Šapcu. Skup su pozdravili i o ukupnom stvaralaštvu akademika Todorovića govorili, njegove kolege sa Srpske Akademije inovacionih nauka, koja ga je i kandidovala za prestižnu titulu, akademik Petar Rajačić (predsednik) i akademik Radomir Simić (autor monografije o akademiku profersoru doktoru Marku Todoroviću). Odluku o nominaciji pročitao je Slobodan Simić (potprdesednik Akademije).
Kandidaturu su podržali Srpska pravoslavna crkva, Savez pronalazača Srbije, mnoge druge institucije, kulturni i javni radnici, koji su skupa s dosta hvale i ponosa govorili o ukupnom stvaralaštvu akademika Todorovića. Posebno su naglasili podršku i lepe želje u Stokholmu, gde će se odlučivati o Nobelovoj nagradi, koja se dodeljuje u šest oblasti stvaralaštva.
- Ne gajim velike iluzije, a ovo veliko priznanje svakako bi bilo kruna moga rada i nagrada ne samo za mene već moj grad, Srbiju i sve ljude koji me ispraćaju s lepim željama. Proučavajući malo pozadinu nagrade primetio sam da od ukupno 144 dobitnika do sada niko nije bio pravoslavne vere, a najviše je bilo Amerikanaca, Nemaca... rekao je između ostalog akademik Todorović.
Ovom prilikom potenciran je njegov doprinos dogradnji Medneljejevog periodnog sistema i pronalaženju formule za dobijanje biodizela, označenog kao gorivo budućnosti.
Uz grandiozan naučni rad koji kako ističe nikada neće zanemariti, uspeo je da izvede na put 40 generacija studenata. Zahvalio se svima koji su mu u tome pomogli, a u znak pažnje, shodno mogućnostima nekima je uručio zlatnike s likom” Belog anđela”.
Lj.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa