21. januar 2016.21. jan 2016.
U GRADSKOJ ORGANIZACIJI INVALIDA RADA ŠABAC U TOKU UPIS OGREVA

OBEZBEDITI SE NA VREME

Cene na nivou prošlogodišnjih – 4.600 dinara za kubni metar drva i 7.000 dinara za sirovi ugalj „Kolubara“. Od dokumenata potrebne članska karta, lična karta i izveštaj o primljenoj penziji. Opterećenje administrativne zabrane do pedeset odsto i na šest mesečnih rata
Jedan od prioriteta u Gradskoj organizaciji invalida rada Šabac je snabdevanje članstva ogrevom. Kako su završeni svi potrebni tenderi u toku je prijavljivanje koje bi trebalo, kako ističu u Udruženju, obaviti u što kraćem roku.
- U vremenu u kom živimo kad banke za svaki dinar koji daju uzmu tri držimo da je od velike pomoći ljudima kada mogu ogrev uzeti na šest mesečnih rata. To se radi, naravno, administrativnom zabranom, odnosno odbijanjem od penzije. To je praktično beskamatna pomoć. Ugovori sa rudnicima, šumskim gazdinstvom „Boranja“, prevoznicima zaključeni su. Cena ogrevnog drveta ostala je 4.600 dinara, a sirovog uglja „Kolubara“ je 7.000 dinara. Apelovao bih na članstvo da što pre dođu i upišu potrebne količine jer moramo da ispoštujemo određenu dinamiku sa rudnicima – kaže Željko Novaković, sekretar Gradske organizacije invalida rada Šabac.
Kako su u fokusu ove organizacije potrebe članova, u pojedinim slučajevima izlazi se u susret, tako da postoji mogućnost da se ogrev umesto na šest mesečnih rata dobije na osam.
- Ljudi kod nas upišu nekad i manje količine ogreva jer su im penzije manje, a opterećeni su i kreditima. Onda gledamo da im damo i na osam rata da bi mogli da se ogreju. To je najbitnije. Prilikom upisa potrebno je doneti na uvid izveštaj o penziji, ličnu i člansku kartu. Kako je u pitanju administrativna zabrana penziju mogu da opterete sa pedeset odsto. Dakle, ukoliko je penzija dvadeset hiljada mogu uzeti ogreva u vrednosti od devet i po do deset hiljada dinara mesečno.
Pored mogućnosti upisa ogreva zainteresovani mogu dobiti sve potrebne informacije vezane i za upis ribe i obezbeđivanje nalepnica za parking mesta u saradnji sa „Parking servisom“.
- Praktično kod nas mogu dobiti odgovore na gotovo sve što ih muči. Prioritet imaju invalidski penzioneri ali se, na dobrovoljnoj bazi, mogu učlaniti svi zainteresovani. Aktivnih članova imamo oko 1.500, a periodičnih, koji dolaze po potrebi, više od 1.500. Članarina je simbolična. Za godinu dana 360 dinara. Postoji mogućnost i uplate posmrtnine koja je na godišnjem nivou 400 dinara. Borimo se na sve moguće načine da im pomognemo jer došla su teška vremena – ističe Nada Srdanović koja na mestu blagajnika radi već dvanaest godina i kojoj za sve to vreme nije nedostajala lepa reč za one koji su tražili bilo kakvu vrstu pomoći.
Penzioneri, a samim tim i invalidi rada, među najugroženijom su kategorijom što potvrđuje i predsednica mesne organizacije Mačvanski Pričinović Slobodanka Vuletić, član Izvršnog odbora GOIR i član mesne organizacije u MZ „Preki šor“.
- Penzije su male, a izdaci za lekove i osnovne potrebe veliki su. Nezadovoljni su celom situacijom. Računi stižu, dažbine sve veće. Trudimo se da kroz te neke projekte nabavimo ono što je najpotrebnije. Donacija malo. Što je stizalo ranije sad to sve prestaje. Sami se finansiramo. I pored svega ovde uvek mogu da čuju lepu reč, budu saslušani, a to im u većini slučajeva mnogo znači – dodaje Slobodanka.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa