28. januar 2016.28. jan 2016.
VELIKO INTERESOVANjE ZA PLACEVE U SEVEROZAPADNOJ RADNOJ ZONI

INDUSTRIJSKa ZONA PRIVLAČI INVESTITORE

Tokom proteklih mesec dana pet firmi i dva fizička lica obavestili su grad o namerama za kupovinu placeva, a šabačko preduzeće „Mašin-Elektro“ već je kupilo zemljište
Vlasnik preduzeća „C proizvodnja i promet“ Miomir Vešić planira da poveća obim poslovanja. Pored proizvodnih pogona u kojima radi 30 zaposlenih, koji se bave proizvodnjom krema, čokolada i šlaga, namera mu je da kupi i parcelu u Severozapadnoj radnoj zoni, prekoputa „Šabačke mlekare“, gde planira da napravi centralni magacin, u kom će zaposliti nove radnike. Kako kaže, to je investicija za budućnost.
- Trudim se da sagledam razvoj firme unapred, za 10, 20 ili 30 godina, zbog svoje dece i unučadi. Smatram da svake godine deo profita treba ulagati u opremu, objekte i omogućiti pouzdan, održiv i nesmetan razvoj preduzeća. Taj posao se mora obavljati bez stresa i rizika od propasti firme. Treba ulagati polako, svake godine pomalo i biti sve bolji u poslu. Očekujem da mi investicija koju planiram donese tržišnu nagradu za 15 do 20 godina, kaže Vešić.
Sve parcele su infrastrukturno opremljene, a cena zemljišta nije menjana duži period, i iznosi 70.000 evra po hektaru. U poslednjih mesec dana sedam investitora je započelo postupak kupovine parcela na ovom mestu.
- Jedna parcela je već prodata u januaru preduzeću „Mašin-Elektro“. Ta firma, i ostale koje žele da posluju ovde su iz Šapca. To su „C proizvodnja i promet“, „Rojal Impeks“, Jusel“, „Favorit“, „Petrović i sin“, kao i dva privatna lica, Dušan Stanković i Radiša Baćanović. Od momenta kada se potencijalni investitor obrati Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem ili Gradskoj upravi do postizanja dogovora prođe manje od mesec dana. Imamo velike površine komunalno opremljenog zemljišta koje možemo da ponudimo investitorima, kaže Vladimir Nedeljković, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
Gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića raduje podatak da su za kupovinu parcela zainteresovane šabačke firme, koje će, uz očekivanu veliku investiciju iz Japana, doprineti zapošljavanju 2.000 ljudi ove godine.
- Interesovanje za šabačku Industrijsku zonu ne jenjava. I pored toga što se svi radujemo dolasku velikih stranih investitora, poput japanske firme koja trenutno sa republičkom Vladom pregovara oko podsticaja za dolazak u Šabac, ja navijam za domaće firme. Raduje me da šabački privrednici žele da posluju u Severozapadnoj radnoj zoni. Oni su nam uputili pisma o namerama za kupovinu zemljišta, zbog čega su raspisani oglasi o prodaji. U toku je javno nadmetanje gde svi mogu da se jave, te sam uverem da će ovde uskoro raditi nove kompanije, jer je Šabac dobro mesto za investiranje. Mi ne prodajemo livadu, već kompletno infrastrukturno opremljeno zemljište, po najpovoljnijim cenama u Srbiji. Očekujem da u novim firmama u Šapcu tokom ove godine pronađe oko 2.000 ljudi, rekao je Zelenović.
BEZ PROBLEMA SA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM
Zahvaljujući saradnji grada i „Elektroprivrede Srbije“ svi investitori u Severozapadnoj radnoj zoni moći će da računaju na stabilno snabdevanje električnom energijom.
- Problem kapaciteta trafo stanice „Šabac 5“, koji je nastao zbog prodaje velikog broja parcela i početka rada 50-tak investitora, rešen je zajedničkim ulaganjem grada i „Elektroprivrede Srbije“. Obe strane su izdvojile po 45 miliona dinara, kako bi počela ugradnja novog trafoa, snage 31.5 megavata. Radovi će početi ove godine, planirano je da se završe naredne, čime će kompletno biti završeno komunalno opremanje severozapadne radne zone, kaže Vladimir Nedeljković, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa