Инфо

Берза

 • aero 1.692 ▲ 0,18%
 • agbc 500 ⚫ 0,00%
 • alfa 34.434 ▲ 2,48%
 • amsopb 545 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
 • enhl 690 ⚫ 0,00%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.105 ▲ 2,08%
 • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
 • niis 684 ▲ 0,74%
 • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
 • svrl 600 ⚫ 0,00%
(28. јануар 2016.)
„ЈУГОКОП ПОДРИЊЕ“ ПРЕД ПОТПИСИВАЊЕМ ВРЕДНИХ УГОВОРА

ПОСЛОВИ ОД МИЛИЈАРДУ ДИНАРА

Прошла година за шабачко предузеће „Југокоп Подриње“ била је једна од најуспешнијих, а са још амбициознијим плановима улазе у 2016. годину
На подручју Мачванског округа, али и Бачке, ретко који пут нема печат „Југокоп Подриња“. Током четврт века пословања ова фирма је постала једно од најуспешнијих предузећа у области изградње саобраћајница, али и заштите обалоутврда. Према речима Бобана Јанковића, директора фирме, прошла година била је једна од најуспешнијих, што потврђује и запошљавање 30 нових радника.
- Имали смо доста посла на отклањању последица поплава из 2014. године, у склопу радова које финансира Канцеларија за обнову и изградњу. У сегменту изградње путева прошла година је била једна од најуспешнијих по свим параметрима пословања. Имали смо значајно већи обим производње, а то је пратило и повећање броја радника. Процентуално, повећали смо број запослених за 25 одсто. Имали смо и значајне инвестиције, попут набавке машине за стабилизацију путева и хладну рециклажу. Током прошле године приватизовали смо предузеће „Србија аутопут“ из Београда, фирму која се, на основу уговора са „Путевима Србије“ брине о одржавању дела мреже аутопутева у држави, каже Јанковић.
„Југокоп Подриње“ одржава обалоутврде у читавом дринском сливу западне Србије, а ове године очекују их и три значајна посла на регулацији речних корита и изградњи насипа у Алексинцу, Нишу и Новом Пазару.
- У протеклих месец дана уговорили смо три посла из области водопривреде, који ће се финансирати средствима Светске банке. Поптисали смо уговор о радовима на Моравици, а ускоро ћемо усагласити и све тачке уговора у вези са регулацијом корита Рашке код Новог Пазара и изградњом насипа на Морави у Доњем Љубишу код Ниша. Вредност ова три посла износи око милијарду динара, наводи наш саговорник.
Иако ради на подручју читаве државе, ова шабачка фирма, као и други привредни субјекти у Србији, има проблем да дође до капитала који је неопходан за инвестиције. Лакше одобравање банкарских кредита би им доста значило.
- Свесни смо да је стање у друштву и држави тешко. Тако је и у свим привредним секторима, па и у грађевини. Велики су трошкови извођења радова, а финансирање најчешће спада на извођаче. На проблеме, попут тежег добијања кредита не можемо да утичемо. За сада успевамо да остваримо позитивне резултате пословања, а надамо се да ће са привредним растом земље и новим инвестицијама бити више посла за све, па тако и за нас. Надамо се да ће ова, и свака следећа година, бити боља, каже Јанковић.
ДЕЦЕНИЈА РАЗВОЈА
Убрзани развој „Југокопа“ почео је 2003. године, куповином предузећа „Боја Сомбор“. Уследиле су и приватизације каменолома у Цуљковићу и фирме „Подриње“, а 2012. године изграђена је асфалтна база у Србобрану. Након последњих инвестиција, руководство фирме очекује још боље резултате у наредних 12 месеци.
М.Максимовић

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa