28. januar 2016.28. jan 2016.
„JUGOKOP PODRINjE“ PRED POTPISIVANjEM VREDNIH UGOVORA

POSLOVI OD MILIJARDU DINARA

Prošla godina za šabačko preduzeće „Jugokop Podrinje“ bila je jedna od najuspešnijih, a sa još ambicioznijim planovima ulaze u 2016. godinu
Na području Mačvanskog okruga, ali i Bačke, retko koji put nema pečat „Jugokop Podrinja“. Tokom četvrt veka poslovanja ova firma je postala jedno od najuspešnijih preduzeća u oblasti izgradnje saobraćajnica, ali i zaštite obaloutvrda. Prema rečima Bobana Jankovića, direktora firme, prošla godina bila je jedna od najuspešnijih, što potvrđuje i zapošljavanje 30 novih radnika.
- Imali smo dosta posla na otklanjanju posledica poplava iz 2014. godine, u sklopu radova koje finansira Kancelarija za obnovu i izgradnju. U segmentu izgradnje puteva prošla godina je bila jedna od najuspešnijih po svim parametrima poslovanja. Imali smo značajno veći obim proizvodnje, a to je pratilo i povećanje broja radnika. Procentualno, povećali smo broj zaposlenih za 25 odsto. Imali smo i značajne investicije, poput nabavke mašine za stabilizaciju puteva i hladnu reciklažu. Tokom prošle godine privatizovali smo preduzeće „Srbija autoput“ iz Beograda, firmu koja se, na osnovu ugovora sa „Putevima Srbije“ brine o održavanju dela mreže autoputeva u državi, kaže Janković.
„Jugokop Podrinje“ održava obaloutvrde u čitavom drinskom slivu zapadne Srbije, a ove godine očekuju ih i tri značajna posla na regulaciji rečnih korita i izgradnji nasipa u Aleksincu, Nišu i Novom Pazaru.
- U proteklih mesec dana ugovorili smo tri posla iz oblasti vodoprivrede, koji će se finansirati sredstvima Svetske banke. Poptisali smo ugovor o radovima na Moravici, a uskoro ćemo usaglasiti i sve tačke ugovora u vezi sa regulacijom korita Raške kod Novog Pazara i izgradnjom nasipa na Moravi u Donjem Ljubišu kod Niša. Vrednost ova tri posla iznosi oko milijardu dinara, navodi naš sagovornik.
Iako radi na području čitave države, ova šabačka firma, kao i drugi privredni subjekti u Srbiji, ima problem da dođe do kapitala koji je neophodan za investicije. Lakše odobravanje bankarskih kredita bi im dosta značilo.
- Svesni smo da je stanje u društvu i državi teško. Tako je i u svim privrednim sektorima, pa i u građevini. Veliki su troškovi izvođenja radova, a finansiranje najčešće spada na izvođače. Na probleme, poput težeg dobijanja kredita ne možemo da utičemo. Za sada uspevamo da ostvarimo pozitivne rezultate poslovanja, a nadamo se da će sa privrednim rastom zemlje i novim investicijama biti više posla za sve, pa tako i za nas. Nadamo se da će ova, i svaka sledeća godina, biti bolja, kaže Janković.
DECENIJA RAZVOJA
Ubrzani razvoj „Jugokopa“ počeo je 2003. godine, kupovinom preduzeća „Boja Sombor“. Usledile su i privatizacije kamenoloma u Culjkoviću i firme „Podrinje“, a 2012. godine izgrađena je asfaltna baza u Srbobranu. Nakon poslednjih investicija, rukovodstvo firme očekuje još bolje rezultate u narednih 12 meseci.
M.Maksimović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa